Dziś mamy 8 czerwca 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

29 maja 2025

Wkrótce zmiana przepisów. Obowiązkowe badania laboratoryjne

fot. PIORiN

fot. PIORiN

Obowiązkowe badanie laboratoryjne będzie dotyczyło roślin #przeznaczonych do sadzenia, wskazanych taksonów i powinno zostać wykonane przed pierwszym przemieszczaniem danych roślin na terenie Unii Europejskiej (tj. przed ich wyprowadzeniem z miejsca produkcji do dalszej dystrybucji).

Przedmiotowy wymóg dotyczy roślin:

• z rodzaju Coffea, oraz

• następujących gatunków:

- Lavandula angustifolia

- Lavandula dentata

- Lavandula x intermedia

- Lavandula latifolia

- Lavandula stoechas

- Nerium oleander

- Olea europaea

- Polygala myrtifolia

- Prunus dulcis

- Salvia rosmarinus

Pobranie prób do badań i ich analiza laboratoryjna są wykonywane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa na zlecenie. Wypełnione zlecenie należy złożyć do wojewódzkiego inspektoratu ochrony roślin i nasiennictwa, właściwego ze względu na miejsce prowadzonej uprawy. Druk można pobrać ze strony internetowej właściwego WIORiN z zakładki „Formularze” - link do adresów.

Dla wyżej wymienionych roślin, rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2024/2507, również od 1 lipca 2025 r. wprowadza obowiązek, wpisywania kodu identyfikacyjnego za literą C na paszporcie roślin. Kod identyfikacyjny jest istotny w przypadku wystąpienia zagrożenia fitosanitarnego i umożliwia szybką lokalizację źródła zakażenia.

Materiały

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2024/2507

Źródło: Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Oceń artykuł: 4 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Budowa magazynów
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
KOBIZE
500PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.

(czytaj więcej)
0

Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.

(czytaj więcej)