Dziś mamy 8 czerwca 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

04 lutego 2025

Prosty sposób na pyszny i treściwy obiad. Zupa chrzanowa

fot. pow.

fot. pow.

Zimą szczególnie cenimy sycące, aromatyczne potrawy,# które rozgrzewają i dodają energii. Gorące zupy to doskonały wybór na chłodne dni – otulają ciepłem i pozwalają cieszyć się różnorodnością kulinarnych doznań. Odpowiednio dobrane składniki oraz nieoczywiste połączenia nadają im wyrazistości, czyniąc je nieodłącznym elementem zimowego menu.

Smaczny comfort food
Dobrze przyrządzona zupa nie tylko syci, ale także poprawia nastrój. Aksamitne kremy warzywne, esencjonalne wywary czy pikantne warianty klasycznych przepisów, to doskonałe propozycje na mroźny czas. Wśród nich wyróżnia się zupa chrzanowa – aromatyczna i intensywna, z mocną, pikantną nutą. Jej charakter podkreśla Chrzan Luksusowy od WSP „Społem”, zawierający 70% korzenia chrzanu, który nadaje jej wyrazistego smaku i przyjemnej ostrości, sprawiając, że doskonale rozgrzewa oraz pobudza zmysły.

Składniki:
• 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
• 3 ziemniaki
• 1 marchewka
• 1 cebula
• 2 łyżki Chrzanu Luksusowego WSP „Społem”
• 150 ml śmietanki 18%
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz do smaku
• majeranek i szczypta gałki muszkatołowej
• jajka na twardo i szczypiorek do podania

Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Zalej bulionem i gotuj aż warzywa zmiękną. Dodaj Chrzan Luksusowy WSP „Społem”, który nada zupie intensywny, wyrazisty charakter. Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły.

Zupa chrzanowa najlepiej smakuje podana z jajkiem na twardo, chrupiącymi grzankami lub aromatycznym boczkiem. Można ją również wzbogacić odrobiną świeżo startego chrzanu, posiekaną natką pietruszki czy szczypiorku. To propozycja, która świetnie sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, ale i elegancka kolacja.

Po więcej kulinarnych inspiracji warto zajrzeć na stronę WSP „Społem”: www.wspspolem.com.pl.

Materiał: Ewa Kawiecka

Oceń artykuł: 14 12

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Critical Knowledge Exchange. Szkolenie z udziałem ponad 100 żołnierzy

W Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej trwa obecnie# kurs Critical Knowledge Exchange organizowany we współpracy z insturktorami Gwardii Narodowej Stanu Illinois. W przygotowanych szkoleniach udział bierze ponad 100 Terytorialsów z terenu całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.

(czytaj więcej)
0

Przygotowania do bezpiecznych wakacji. Nie zabraknie kontroli

W siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej# w Bydgoszczy odbyła się narada pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej pionu higieny dzieci i młodzieży w województwie kujawsko-pomorskim. Spotkanie miało na celu omówienie przygotowania służb do sezonu wakacyjnego. Pracownicy, jak co roku, będą realizować kontrole zorganizowanych form wypoczynku dzieci, młodzieży i dorosłych oraz obiektów użyteczności publicznej.

(czytaj więcej)