Dziś mamy 28 września 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

03 stycznia 2020

,,Umilkły brawa i głosy…”. Odeszła nakielska poetka Bożena Jankowska

fot. archiwum

fot. archiwum

Ze smutkiem zawiadamiam, iż w dniu 31.12.2019r. odeszła do wieczności Ś.P. #Bożena Jankowska, nakielska poetka, autorka sześciu wydanych tomików poezji.

Dwa ostatnie tomiki wydane były przy współpracy z Urzędem Miasta i Gminy Nakło nad Notecią pod patronatem Burmistrza Sławomira Napierały (przyp. Jestem.; Wiersze znad Brdy, Warty, Noteci dla dużych i małych dzieci.). Pani Bożena zdążyła w grudniu 2019 r. ukończyć swój – jak się wyraziła – ostatni tomik poezji BYŁAM. Tomik ten miał być swoistym wyrazem pożegnania poetki z tym wymiarem rzeczywistości – i też takim w tych okolicznościach się stał.

Pożegnała się słowami:

,,Umilkły brawa i głosy
Zgasły światła ramp
Obok życie się toczy
Poeta został sam.”

cyt. z nieopublikowanego tomiku wierszy BYŁAM

Pogrzeb Pani Bożeny Jankowskiej odbędzie się w dniu 8 stycznia 2020 roku w Gostyniu.

materiał: Ewa Kistowska Dyrektor DPS w Nakle

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie.

Oceń artykuł: 14 2

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)