Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

06 listopada 2019

108. urodziny pani Elżbiety Rogali. Najstarszej mieszkanki województwa

fot. Mikołaj Kuras

fot. Mikołaj Kuras

Elżbieta Rogala, jedna z najstarszych mieszkanek województwa 3 listopada skończyła 108 lat.# Z tej okazji marszałek Piotr Całbecki odwiedził 4 listopada jubilatkę w Domu Pomocy Społecznej w Chełmnie i, w imieniu samorządu województwa, przekazał życzenia urodzinowe.

Pani Rogala jest jedną z osób, które otrzymały Unitas Durat Palatinatus Cuiaviano-Pomeraniensis w ramach naszej akcji honorowania osób, które swoją pamięcią sięgają do początków odrodzonej ojczyzny, zorganizowanej z okazji ubiegłorocznej setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

Wciąż kontynuujemy naszą akcję honorowania osób, które ukończyły setny rok, rozpoczętą z okazji  setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. W związku z tym zapraszamy  do kontaktu rodziny osób z województwa kujawsko-pomorskiego, które w tym roku skończą setny rok życia, a także osób, powyżej setnego roku życia, a którym do tej pory nie wręczyliśmy medalu. Prosimy o kontakt pod numerem telefonu 56 62 18 344.

Elżbieta Rogala urodziła się 3 listopada 1911 roku w Zamościu niedaleko Chojnic w województwie pomorskim, w pierwszych latach życia rodzina przeprowadziła się do Krostkowa w województwie wielkopolskim. W listopadzie 1937 roku pani Elżbieta wyszła za mąż za Franciszka, z którym zamieszkali w Bydgoszczy. W ostatnich latach przed wojną mąż pracował w zieleni miejskiej, a pani Elżbieta zajmowała się domem. Pan Franciszek wzięty do niewoli, pracował jako ogrodnik, powrócił w 1943 roku i krótko po wojnie zmarł. Małżeństwo doczekało się trójki dzieci (syna i dwóch córek). Pani Elżbieta początkowo po wojnie utrzymywała się z renty po mężu, a od 1956 roku rozpoczęła pracę w bydgoskich  Zakładach Graficznych im. Komisji Edukacji Narodowej przy ulicy Jagiellońskiej. Pani Elżbieta doczekała się trzech wnuków i 1 jednego prawnuka.

Materiał: Beata Krzemińska / rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

 

Oceń artykuł: 8 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zabiegi odmładzające
Szczotka elektryczna z jonizacją Fox Red Hot
175PLN 140PLN
Masaż gorącymi kamieniami
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Kasa fiskalna ONLINE FAREX PRO600
1349PLN PROMOCJAPLN
Sprawdzanie skuteczności hamowania
Wosk nabłyszczający Joanna 130ml
9,50PLN
Narożnik z funkcją spania, możliwość wyboru tkanin
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)