Dziś mamy 17 czerwca 2025, wtorek, imieniny obchodzą:

07 czerwca 2025

Światowy Dzień Mięsa. Różne programy wsparcia dla producentów

fot. freepik

fot. freepik

O ustanowieniu 6 czerwca Światowym Dniem Mięsa #polskie i zagraniczne organizacje branżowe zdecydowały podczas kongresu, który odbył się pod koniec października ubiegłego roku w Warszawie. To święto obchodzimy zatem po raz pierwszy. Nie możemy o nim nie pamiętać w Polsce, która jest w sektorze mięsnym ważnym graczem na arenie międzynarodowej.

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach różnych programów wspiera producentów mięsa. Specjalne dofinansowanie skierowane jest do tych, którzy produkują żywność najwyższej jakości. Np. w ramach dopłat bezpośrednich, a konkretnie ekoschematu Dobrostan zwierząt – więcej informacji, o dodatkowe środki mogą się starać hodowcy przestrzegający zasad systemu QMP lub QAFP. Ten pierwszy, czyli Quality Meat Program, dotyczy bydła, natomiast Quality Assurance for Food Products odnosi się w tym przypadku do produkcji trzody chlewnej i drobiu.

By móc otrzymać wsparcie, trzeba mieć odpowiednie certyfikaty. Na liście fachowych jednostek, które je wydają, są: BIOCERT MAŁOPOLSKA, Centrum Jakości AgroEko, COBICO, eCO2, Kiwa COBICO, Krajowe Centrum Badań i Certyfikacji „Gwarantowana Jakość”, “PNG”, TÜV SÜD Polska.

Źródło: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

 

Oceń artykuł: 5 9

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Budowa magazynów
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Rejestracja BDO
500PLN
Budowa hal
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

"Kręci mnie bezpieczeństwo w lecie". Uroczysta inauguracja

W piątek (13.06.25 r.) odbyła się inauguracja# ogólnopolskiej akcji edukacyjno – informacyjnej pn. „Kręci mnie bezpieczeństwo w lecie”. Event zorganizowany przez policjantów, pod patronatem Burmistrza Żnina, wspólnie z Biurem Prewencji Komendy Głównej Policji, zaproszonymi służbami i instytucjami, odbył się na Plaży Miejskiej nad Jeziorem Żnińskim Małym. Oprócz zabawy była także nauka na temat bezpiecznych zachowań w czasie letnich wakacji.

(czytaj więcej)
0

30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie. To już trzy dekady (film)

Trzy Dekady – 30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie!

(czytaj więcej)
0

Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.

(czytaj więcej)