"Eucharystia to serce naszego życia". Biskup przewodniczył procesji

fot. Marcin Jarzembowski
„Eucharystia to serce naszego życia. Mając ją, mamy wszystko”# – powiedział bp Krzysztof Włodarczyk, który w uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa przewodniczył Mszy świętej w parafii św. Rafała Kalinowskiego w Murowańcu.
Jak dodał ordynariusz diecezji, to niezwykły czas, kiedy wychodząc od słowa Bożego nt. ustanowienia Eucharystii, rozmnożenia chleba, dociera się do spotkania, prawdziwej i rzeczywistej obecności Boga pod postacią chleba i wina na ołtarzu. – Po nakarmieniu się Chrystusem, idziemy ogłosić całemu światu, że Jezus jest naszym Panem i Zbawicielem. Zapraszamy poza świątynią innych do tego, by zginali swoje kolana przed Nim. Niesiemy Go tam, gdzie toczy się nasza codzienność – mówił.
Chrystus – podkreślił bp Włodarczyk – daje się podczas Mszy św. „zjeść, pogryźć”. – Daje nam pełne nasycenie. I jak mówił papież Franciszek, Eucharystia nie jest nagrodą dla dobrych, lecz mocą dla słabych. Jest pokarmem na drogę, który pomaga pielgrzymować. Mając Eucharystię, mamy wszystko. Mamy największy skarb dany z miłości Boga do każdego z nas, byśmy do końca nie byli już sami – powiedział.
Wierni przeszli ulicami parafii, zatrzymując się przy czterech ołtarzach. Dwa z nich nawiązywały do przesłania nt. Eucharystii, ze wskazaniem na współpatrona diecezji bydgoskiej – bł. bp. Michała Kozala oraz wkrótce świętego, a dziś jeszcze bł. Carlo Acutisa. – Jak co roku przychodzimy wyznać naszą wiarę, że Jezus pozostał z nami pod postacią chleba. Idziemy z tym chlebem ulicami Murowańca, by dotrzeć może do tych, którzy mają wątpliwości – dodał proboszcz wspólnoty św. Rafała Kalinowskiego, ks. kanonik Ireneusz Kalaczyński.
Materiał: Marcin Jarzembowski / Diecezja Bydgoska
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria




































Czytaj również
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zmodernizowany pojazd już na torach. Od wczoraj dostępny dla podróżujących

Z radością informujemy, że zmodernizowany pojazd# SA136 oficjalnie wjechał na wielkopolskie trasy!
(czytaj więcej)30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie. To już trzy dekady (film)

Trzy Dekady – 30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie!
(czytaj więcej)Bezpośredni pociąg regionalny na Hel. "Latarnik" wyjeżdża codziennie

Ze stacji kolejowej w Bydgoszczy w pierwszy w tym sezonie #kurs wyjechał w czwartek (19 czerwca) sezonowy bezpośredni pociąg regionalny na Hel. Pasażerowie korzystający z organizowanych przez samorząd województwa połączeń przez całe wakacje dojadą również do popularnych miejscowości wypoczynkowych - Jastarni, Juraty, Chałup, Kuźnic, Władysławowa oraz do Trójmiasta. „Latarnik” z Bydgoszczy wyjeżdża codziennie przed 7.
(czytaj więcej)