Gotuj z nami
Marszałek dzieli się przepisem na pierniki. "Wychodzą zawsze świetne"
Przepisem na świąteczne pierniczki# dzieli się z nami marszałek Piotr Całbecki: - To tradycyjny przepis mojej mamy Sabiny Całbeckiej. Nic tu nie można zepsuć, wychodzą zawsze świetnie.
(czytaj więcej)Przekąski idealne na andrzejki. Zaskocz gości
Jeszcze kilka lat temu większość z nas kojarzyła #spotkania towarzyskie z wyjściami do restauracji czy klubów. Dziś coraz częściej wracamy do tego, co najbliższe i najprawdziwsze – do spotkań w domu, przy wspólnym stole, w gronie przyjaciół i rodziny. Domowe biesiadowanie znów stało się modne – jest spontaniczne, pełne luzu i smaku. Nie chodzi w nim o perfekcyjną zastawę, ale o atmosferę, rozmowę i wspólne gotowanie.
(czytaj więcej)Kulinarny powrót do prostoty. Poranki z grzankami
Jesień to pora roku, która jak żadna inna sprzyja# kulinarnym powrotom do prostoty. Chłodniejsze poranki i coraz krótsze dni sprawiają, że chętniej sięgamy po dania ciepłe, aromatyczne i rozgrzewające. W tym czasie nawet najzwyklejszy kawałek chleba może zmienić się w coś wyjątkowego – wystarczy odrobina wyobraźni i kilka składników, by stworzyć danie, które karmi i koi. Tak właśnie działają grzanki – chrupiące, złociste, pełne jesiennych smaków i cudownie prostych połączeń.
(czytaj więcej)"Jedzenie, które daje komfort". Przepis na zapiekankę
W ostatnich miesiącach jedno określenie pojawia się# w mediach społecznościowych wyjątkowo często – comfort food. To pojęcie, które trudno przetłumaczyć dosłownie, ale można je zrozumieć jako „jedzenie, które daje komfort” – przyjemność, ciepło i poczucie bezpieczeństwa. Comfort food to potrawy, które otulają smakiem i zapachem, często przywołując wspomnienia dzieciństwa, rodzinnych spotkań czy chwil, gdy wszystko było prostsze. W świecie pełnym pośpiechu, napięć i niepewności, ta forma kuchni stała się swoistą terapią, sposobem na odzyskanie równowagi i chwilę oddechu.
(czytaj więcej)Zupy, placki i kremy. Dynia to prawdziwa bomba witamin
Jesień trudno sobie wyobrazić #bez dyni. Jej pomarańczowa skóra i bogaty smak stały się symbolem tej pory roku. Dynia to jednak nie tylko dekoracja halloweenowa, ale przede wszystkim niezwykle wartościowe warzywo, które od wieków gości na naszych stołach.
(czytaj więcej)Domowa pizza jesienna. Wypróbuj przepis
Jesień to czas, kiedy coraz chętniej #zostajemy w domu, otuleni kocem i z kubkiem gorącej herbaty w dłoni. Długie wieczory sprzyjają kulinarnym eksperymentom, a jedną z potraw, która potrafi połączyć całą rodzinę, jest pizza przygotowana własnoręcznie. Nic tak nie poprawia nastroju, jak aromat pieczonego ciasta i roztapiającego się sera unoszący się w kuchni.
(czytaj więcej)Kanapki, roladki czy inne przekąski? Dania na jesienne wieczory
Jesienne miesiące sprzyjają #wyciszeniu i delektowaniu się chwilą, najlepiej w towarzystwie dobrego jedzenia. Chłodniejsze dni i coraz dłuższe wieczory sprawiają, że rzadziej wychodzimy na piknik do parku, a częściej szukamy przyjemności w domowym zaciszu. Ale kto powiedział, że piknik można urządzić tylko na świeżym powietrzu? Wystarczy kilka pomysłów, ulubiony koc, aromatyczna herbata i stół zastawiony pysznymi przekąskami, by poczuć klimat jesiennego pikniku bez wychodzenia z domu.
(czytaj więcej)Zadbaj o zdrową sylwetkę. Wzbogać jesienne menu o białko
Wrzesień to czas powrotów – także do aktywności #fizycznej i lepszego odżywiania. Coraz popularniejsza dieta proteinowa znajduje swoich zwolenników nie tylko wśród sportowców, ale również wśród osób, które chcą zadbać o zdrowie i sylwetkę. Sprawdź, jak wzbogacić jesienne menu o białko i aromatyczne sery.
(czytaj więcej)Wrzesień na talerzu. Niezawodne duety kulinarne
Jesień to czas, w którym natura #obdarza nas wyjątkowym bogactwem smaków. Na stołach królują warzywa sezonowe – pełne witamin, tanie i inspirujące. Jednym z najważniejszych symboli wrześniowej kuchni jest cukinia, która w połączeniu z serem żółtym tworzy niezawodne duety kulinarne.
(czytaj więcej)Domowy przysmak z charakterem. Przepis na galaretkę z czerwonej papryki
Koniec lata to moment, gdy w kuchni pojawiają się nie tylko# owoce, lecz także warzywa. Z czerwonej papryki można przygotować galaretkę o słodko-ostrym smaku, która doskonale komponuje się z serami, pieczonym mięsem czy chrupiącymi przekąskami. To ciekawy sposób na wykorzystanie sezonowych składników i wzbogacenie spiżarni o wyrazisty dodatek.
(czytaj więcej)Korzyści z jedzenia sera żółtego. Włącz go do codziennej diety
Świat przestawia się na zieloną energię# również w kwestiach odżywiania. Choć roślinne alternatywy szturmem zdobywają sklepowe półki, produkty mleczne nadal stanowią istotne źródło składników wspierających m.in. nasz układ metaboliczny. Najnowsze badania jasno wskazują korzyści zdrowotne diety zawierającej dobrej jakości nabiał, zwłaszcza w postaci sfermentowanej.
(czytaj więcej)Pomysły na letnie śniadanie z rusztu. Baw się smakami
Kromki ulubionego pieczywa, sezonowe warzywa, świeże masło i #naturalny ser żółty – każdą kulinarną przygodę można zacząć właśnie od przepisu na zapiekane kanapki. I choć receptura jest banalnie prosta, można ją swobodnie modyfikować, by bawiąc się smakami, stworzyć swoje własne, autorskie, popisowe danie. A ty czym w tym sezonie zaskoczysz domowników, serwując im grillowane kanapki? Mamy kilka wartych rozważenia propozycji.
(czytaj więcej)Poziomki pełne witamin i minerałów. Skarb polskich lasów
Poziomki leśne są najsmaczniejsze! Najłatwiej znaleźć je #na poboczach leśnych dróg i polan, w niezbyt gęstych zaroślach i na zboczach, na brzegach borów i lasów. Aromatyczne, pachnące, kuszące niepowtarzalną czerwienią! To skarby polskich lasów!
(czytaj więcej)Dieta długowieczności. W czym tkwi sekret?
Żyjemy coraz dłużej. Rozwój medycyny oraz większa świadomość #tego, jak żywność wpływa na nasze życie, pozwalają nam nie tylko efektywniej walczyć z chorobami, ale przede wszystkim skutecznie im zapobiegać. Odpowiednio skomponowana dieta jest szczególnie ważna właśnie w jesieni naszego życia, ponieważ pozwala dłużej cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i życiową energią. W czym tkwi sekret diety długowieczności i jakie produkty spożywcze najlepiej służą seniorom? Sprawdzamy.
(czytaj więcej)Startuje sezon grillowy! Czas na smakowe eksperymenty z sosami
Jeden grill, dwa charaktery. Planując# wiosenne spotkanie z przyjaciółmi warto w menu uwzględnić tortillę z halloumi i warzywami. .
(czytaj więcej)Na słodko i na wytrawnie. Z tymi potrawami Wielkanoc musi się udać!
Wielkanoc to nie tylko czas # rodzinnych spotkań i odpoczynku, ale także okazja do celebrowania posiłków. Aromaty przypraw, głęboki smak pieczonych mięs i świąteczne wypieki, które kuszą już samym wyglądem – wszystko to składa się na niezapomniane doznania przy wspólnym stole.
(czytaj więcej)Borówkowa przyjemność. Przepis na mini torciki
Choć dni stają się coraz dłuższe, na prawdziwą #wiosnę musimy jeszcze chwilę pocze-kać. Dlatego warto umilić sobie ten czas deserem, który zachwyca smakiem i wyglądem. Mini torciki borówkowe to połączenie puszystego biszkoptu, owocowego wnętrza i aksamitnej pianki, zwieńczonej lustrzaną glazurą – efektowne i warte odrobiny kulinarnego wysiłku.
(czytaj więcej)Klasyczny dodatek w nowej roli. Tosty z sosem tatarskim
Przełom zimy i wiosny to moment, gdy w kuchni chętnie sięgamy #po dania łączące wyraziste smaki z lżejszymi akcentami. Sos tatarski od WSP „Społem” to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków – jego intensywny charakter i kremowa konsystencja pasują nie tylko do jajek czy wędlin, ale także do mniej oczywistych zestawień. Warto sprawdzić, jak może odmienić dobrze znane przepisy i stać się inspiracją do kulinarnych eksperymentów.
(czytaj więcej)Rocznica śmierci Stanisława Maczka. Wybitny dowódca
Stanisław Maczek – zmarły #31 lat temu w Edynburgu – to postać pełnokrwista i tragiczna: wybitnie uzdolniony dowódca, któremu nie zawsze dane było cieszyć się efektami dobrze wykonanej pracy.
(czytaj więcej)"Czas Apokalipsy". Dziś rocznica wprowadzenia stanu wojennego
Ranek 13 grudnia zaskakiwał. Milczały telefony#, z radia płynęła muzyka poważna. W telewizji zamiast „Teleranka" nadano wielokrotnie powtarzane przemówienie gen. Wojciecha Jaruzelskiego, który stanął na czele niesławnej Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego. Jego zdaniem: „Ojczyzna nasza znalazła się nad przepaścią. Dorobek wielu pokoleń, wzniesiony z popiołów polski dom, ulega ruinie. Struktury państwa przestają działać".
(czytaj więcej)Geneza stanu wojennego. Przygotowania do działań siłowych
Podpisanie kolejnych porozumień między #strajkującymi robotnikami a przedstawicielami władz PRL w Szczecinie, Gdańsku i Jastrzębiu spowodowało ogromny wybuch entuzjazmu i nadziei społeczeństwa polskiego. W ciągu kilku tygodni do spontanicznie organizowanych struktur NSZZ „Solidarność” wstąpiły miliony osób. Powszechnie wierzono, iż jest to początek nowego rozdziału w dziejach Polski, szansa nie tylko na poprawę katastrofalnej sytuacji gospodarczej, lecz przede wszystkim na odzyskanie przez społeczeństwo podmiotowości, poszanowanie praw człowieka i obywatela czy wreszcie na odzyskanie suwerenności narodowej.
(czytaj więcej)Cichy, ale odważny znak. Procesja mimo zakazu zgromadzeń
13 grudnia 1981 r. - tego dnia kopia obrazu# Matki Bożej Częstochowskiej miała wyruszyć z kościoła św. Stanisława Kostki w uroczystej procesji do sąsiedniej parafii. Ale o świcie nad Polską zapadła ciemność. Wprowadzono stan wojenny.
(czytaj więcej)