"Porwani przez Ekonomię". Ciekawa prezentacja dla młodzieży

fot. powierzone
W dniu 30 maja 2025 roku w auli Zespołu Szkół #im. Stanisława Staszica w Nakle nad Notecią został wygłoszony wykład przez przedstawicielkę Państwowej Inspekcji Pracy w Bydgoszczy inspektor Annę Subkowską-Krezymon.
Uczestnicy spotkania, w trakcie prowadzonych zajęć szkoleniowych mieli możliwość zapoznania się z ciekawą prezentacją dotyczące rozpowszechniania wśród młodzieży wiedzy nt. prawa pracy. Szczególną uwagę zwrócono na zagadnienia związane z niebezpieczeństwami jakie niesie za sobą podejmowanie pracy wakacyjnej przez młodzież. Na podstawie licznych przykładów wykładowca podkreślił, iż podejmując pracę bardzo ważne jest podpisanie odpowiedniego rodzaju umowy oraz zwracanie uwagi na warunki w niej zawarte.
Wykład odbył się w ramach realizacji projektu pn. „Porwani przez Ekonomię” realizowanego na zajęciach pozalekcyjne współfinansowanych przez Powiat Nakielski. Organizatorami wykładu były koordynatorki powyższego projektu i nauczycielki przedmiotów ekonomicznych: Grażyna Kinderman i Agnieszka Rotkiewicz, które systematycznie prowadzą współpracę z Państwową Inspekcją Pracy. Adresatami szkolenia byli uczniowie klas drugich, trzecich i czwartych technikum.
Tego typu działania prowadzone przez Państwową Inspekcję Pracy przyczyniają się do tego, że wzrasta świadomość w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy młodych ludzi wkraczających na rynek pracy.
Materiał: Agnieszka Rotkiewicz
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria



















Czytaj również
- Ponownie zawitali do Warszawy. Uczniowie Czwórki i Żeglugi w stolicy
- Spotkanie międzypokoleniowe. Seniorzy zawitali do szkoły
- Uczniowie zdobyli praktyczne umiejętności. Warsztaty hotelarzy
- Wycieczka dydaktyczna do Potulic. Młodzież poznaje historię regionu
- Patronat nad klasami hotelarskimi. Współpraca z pałacem
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)