Dziś mamy 28 września 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

03 kwietnia 2020

Były komendant chorągwi ZHP hm. Jan Głodek odszedł na wieczną wartę

fot. Chorągiew Kujawsko-Pomorska ZHP

fot. Chorągiew Kujawsko-Pomorska ZHP

2 kwietnia 2020 roku został powołany na wieczną wartę w wieku 87 lat hm. Jan Głodek, #komendant Chorągwi Bydgoskiej ZHP w latach 1961-1969. Odszedł instruktor, który swoją osobistą postawą zawsze dawał przykład, jak pięknie realizować w życiu harcerskie ideały i postępować zgodnie z Prawem Harcerskim.

Druh Janek był szczególnie związany z Harcerskim Ośrodkiem Wodnym w Funce, gdzie był kustoszem Izby Tradycji, po której oprowadzał opowiadając o znajdujących się tam eksponatach. A o historii harcerstwa i chorągwi opowiadał niezwykle pięknie. Z nieodłącznym aparatem pojawiał się na imprezach, obozach i uroczystościach harcerskich. Przez lata dokumentował historię naszej chorągwi, również jako wieloletni przewodniczący oraz członek Komisji Historycznej Chorągwi.

Był członkiem i przewodniczącym sądu koleżeńskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Harcerstwa oraz aktywnym członkiem Harcerskiego Kręgu Seniora w Szubinie od momentu jego założenia w 2011 roku. Został odznaczony m.in. Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Medalem KEN, Złotym Krzyżem “Za Zasługi dla ZHP”, Złotym Odznaczeniem im. Janka Krasickiego, Odznakami Honorowymi “Za Szczególne Zasługi dla Rozwoju Woj. Bydgoskiego” i “Za Zasługi dla Miasta Bydgoszczy” oraz Medalem “Za Zasługi w Budowie Daru Młodzieży”.

Pozostanie w naszej pamięci jako Człowiek niezwykle ciepły, zawsze mający dla każdego dobre słowo, pełen humoru i życzliwości..

Czuwaj Druhu!

Cześć Twojej Pamięci!

materiał: hm. Barbara Małecka Chorągiew Kujawsko-Pomorska ZHP

Oceń artykuł: 7 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Druh, w dniu 03-04-2020 19:13:27 napisał:

    Pozostaniesz w naszych sercach i pamięci. Czuwaj Druhu Janie. Cześć Jego pamięci!

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kwasy...
Tonery Directions
27PLN
Budowa magazynów
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Meble kuchenne
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Kasa fiskalna Novitus NANO E
1290 nettoPLN
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)