Dziś mamy 23 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:
13 czerwca 2015
Chłodnik - idealny na upały
fot. Matt Lucht
Chłodnik to świetna propozycja na lekki obiad w upalne dni takie jak ten.
Przedstawiamy szybki przepis na to orzeźwiające danie.
Składniki:
duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (nie słodzonego!)
pół szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Na początku należy umyć botwinkę oraz pokroić ją cieńko, podobnie jak buraczki. Dalej, pokrojoną botwinkę zalewamy niewielką ilością wody i dusimy przez około 10 minut. Następnie studzimy.
Później mieszamy z kefirem, śmietaną, rozgniecionym czosnkiem, koprem oraz pokrojonym drobno ogórkiem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!