Dziś mamy 21 lutego 2020, piątek, imieniny obchodzą:

01 sierpnia 2015

Ciasto, które zawsze się udaje

Ten błyskawiczny, przepyszny placek zrobisz w kilka minut bez użycia drożdży. Przedstawiamy przepis na tzw. "maślankowiec"

Do zrobienia tego placka potrzebujesz dosłownie kilku minut, sezonowych owoców, pamiętaj także o słoiku.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jaja
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 2,5 szklanki maki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki maki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masla lub margaryny
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Składniki "mokre" - jajka, maślankę, cukier oraz olej wlewamy do słoika. Szczelnie go zakręcamy i energicznie mieszamy. W misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy składniki ze słoika i mieszamy.

W ten sposób powstało ciasto, które przekładamy na wysmarowaną formę. Na cieście układamy owoce, najlepiej sprawdzą się śliwki, wiśnie, jabłka bądź brzoskwinie, w zależności od upodobań i dostępności owoców. 

Przygotowujemy kruszonkę - czyli mieszamy wszystkie niezbędne do jej przygotowania składniki i kruszymy nad owocami.

Maślankowca wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut.

Wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy lukier.

Smacznego!

Oceń artykuł: 216 256

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (7) Zgłoś naruszenie zasad

    • 5 (5)

    Henryk Adamczyk, w dniu 08-08-2015 09:51:29 napisał:

    Sprawdziliśmy,pychota,polecamy !

    odpowiedz

    • 2 (4)

    asus, w dniu 18-08-2015 20:47:59 napisał:

    bardzo smaczny i szybki do zrobienia dziękuje polecam

    odpowiedz

    • 3 (5)

    kobren, w dniu 29-08-2015 22:34:20 napisał:

    dobry i super łatwy, polecam !!! Ze śliwkami -pycha !!!

    odpowiedz

    • 3 (5)

    uczeń cukiernik, w dniu 01-09-2015 07:09:04 napisał:

    spróbowałem przepyszny polecam

    odpowiedz

    • 3 (5)

    Grubaska 81, w dniu 19-09-2015 16:14:08 napisał:

    troche kaloryczny

    odpowiedz

    • -8 (8)

    karolina, w dniu 29-10-2015 18:50:31 napisał:

    co to za biedne ubogie ciasto ile masy przybedzie dodac trohe drozdzy zamiast proszku do pieczenia kostke sera z cukrem vanilinowym zawinąc jak makowiec lub zalozyc ciasto lekko na ser i wyjdzie kołacz starodawny hyba nedza tam

    odpowiedz

    • -1 (1)

    KRYSTYNA, w dniu 30-06-2016 13:05:49 napisał:

    Najlepszy z rabarbarem. Cała rodzinka chwaliła! Pychotka!!!

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Makijaż na każdą okazję
Krzesło młodzieżowe
Zabieg parafinowy
Stół rozkładany + 6 krzeseł
Nowe stylizacje
Test amortyzatorów
Blacharstwo
Sprawdzanie zawieszenia pojazdu
0

Pielęgnacyjne vademecum noworodka. Sprawdź, o czym warto pamiętać

Codzienna opieka nad dzieckiem dostarcza rodzicom wielu okazji do obserwacji oraz #stymulacji wielozmysłowej. Skóra noworodka choć wrażliwa i delikatna z chwilą narodzin jest już w zupełności gotowa do tego, żeby funkcjonować poza organizmem matki. O pielęgnacji, nie tylko w dbaniu o higienę, ale także wspaniałej okazji do bliskości i budowaniu więzi pomiędzy rodzicami i dziećmi mówi położna Jolanta Marat Ignaczak, ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)
0

Najsłodszy dzień w roku. Sprawdź propozycje przepisów na tłusty czwartek!

Pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, amoniaczki, pierniczki na różne #sposoby a może ciasto marchewkowe? Na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów i przygotować niektóre z tych słodkości.

(czytaj więcej)
0

Pierwsze zabiegi tuż po narodzeniu dziecka. Co warto o nich wiedzieć?

Zaraz po urodzeniu należy umożliwić dziecku nieprzerwany kontakt z matką „skóra do #skóry”. Trwa on zazwyczaj około dwóch godzin i traktujemy go jako naturalne zakończenie aktywnych okresów porodu i rozpoczęcie adaptacji noworodka do nowych warunków życia pozamacicznego. Kontakt „skóra do skóry” powinien też być inicjacją do pierwszego przystawienia dziecka do piersi matki. Moment ten przez wielu nazywany jest złotym standardem przynoszącym korzyści zarówno dziecku, jak i matce w sferze emocjonalnej. Położna, Anna Jedlińska, ambasadorka kampanii „Położna na medal” radzi, co trzeba wiedzieć o pierwszych zabiegach dziecka, tuż po jego urodzeniu.

(czytaj więcej)
0

Opieka położnych w czasie ciąży, porodu i połogu. Wyniki przeprowadzonej ankiety

Wsparcie w trakcie porodu, pomoc w przystawieniu do piersi, umożliwienie kontaktu skóra do skóry, a# może opieka prywatna? – wyniki ankiety internetowej dotyczącej porodu i opieki położniczej i przeprowadzonej wśród mam internautek.

(czytaj więcej)