"Dobra wieprzowina nie jest zła"
Popularność mięsa wieprzowego systematycznie rośnie. A jeszcze do niedawna ten gatunek mięsa # uważany był za niezdrowy… Eksperci przekonują jednak, że jakość wieprzowiny, a w szczególności polskiej w ostatnich latach bardzo się poprawiła.
Pomimo tego świń w polskich hodowlach jest coraz mniej. Co ciekawe, już kilka lat temu Polska, która szczyciła się nadwyżką eksportową żywności, w wieprzowinie straciła samowystarczalność.
Obiegowa opinia głosi, że wieprzowina to „złe” mięso, tłuste, bez znaczniejszych wartości odżywczych. Jednakże znawcy, a takimi można nazwać zapewne pracowników Instytutu Genetyki i Hodowli PAN, są odmiennego zdania. – Mięso wieprzowe jest źródłem wielu cennych substancji o charakterze odżywczym, w tym przede wszystkim pełnowartościowych białek – czytamy w tym opracowaniu. – Jego wartość można porównywać do mleka lub jaj, aczkolwiek gama produktów, które można otrzymać z mięsa jest prawie nieskończona. Wynika to z bogactwa świata zwierzęcego i twórczej inwencji ludzi, którzy zajmując się wykorzystaniem kulinarnym lub przetwórczym mięsa, mogą dostarczać produkty od bardzo prostych, po bardzo wymyślne dzieła swojej kuchni – podkreślono. – Jednak mięso to może być zróżnicowane. Jak powiedział nam nasz znajomy technolog produkcji żywności, wynika to z różnych czynników takich jak: rasa zwierząt, sposób chowu – intensywny, tradycyjny czy ekologiczny. – Jeśli chodzi o wieprzowinę, to do celów przetwórczo-kulinarnych mamy tzw. mięso RFN, to oznacza mięso normalnej jakości, jak i mięso o obniżonej wartości. To obniżenie wartości wynika z różnych czynników. Na przykład zwierzę uległo wypadkowi i ze względów sanitarnych należy je ubić. Ono odczuwa ból tak jak człowiek, jest zestresowane w związku z tym, a to wbrew pozorom przekłada się na jakość mięsa. Do dnia dzisiejszego mam kontakt z rolnikami, którzy prowadząc ubój na własne potrzeby, zabijają zwierzęta nocą, nie stresując ich – uważa technolog żywności.
Dobra wieprzowina nie jest zła, można śmiało pokusić się o takie stwierdzenie. Hodowcy, którym zależy na jakości mięsa wypuszczają na rynek mięso wysokogatunkowe, wartościowe, a także smaczne. Ci, którzy mniej zwracają uwagę na kwestię jakości zapewne nie pomogą przywrócić wieprzowiny do łask. Eksperci jednak podkreślają, że hodowców dbających o jakość żywca jest coraz więcej, a co za tym idzie znacząco poprawiła się jakość polskiej wieprzowiny.
Poniżej, aktualne wartości dietetyczne wieprzowiny
Mniej tłuszczu
Dwukrotnie mniejsza niż dotychczas uważano zawartość tłuszczu w mięsie, które przez konsumentów oraz specjalistów od żywienia człowieka postrzegane jest jako tłuste, np. boczek czy żeberka.
Szczególnie boczek, który jeszcze 20 lat temu zawierał około 50% tłuszczu, w efekcie selekcji zwierząt i poprawy ich mięsności zmienił swoje proporcje i dziś ma średnio o 15% mniej tłuszczu.
Korzystny profil kwasów tłuszczowych
Wieprzowina w porównaniu z mięsem wołowym, charakteryzuje się korzystnym profilem kwasów tłuszczowych: niższą zawartością kwasów nasyconych - SFA (tzw. „złego” tłuszczu) i znacznie wyższą zawartością wielonienasyconych kwasów PUFA (tzw. „dobrego” tłuszczu), a więc i korzystniejszą proporcją kwasów PUFA/SFA.
Korzystna proporcja kwasów omega-6:omega-3
W porównaniu z mięsem drobiowym, wieprzowina, pomimo niższej całkowitej zawartości PUFA, charakteryzuje się znacznie korzystniejszą proporcją kwasów omega-6 i omega-3. Proporcja kwasów omega-6:omega-3 w wieprzowinie, niezależnie od wyrębu, wynosi poniżej 10: 1, a w mięsie drobiowym 20:1.
Mniej cholesterolu
Poziom cholesterolu jest zbliżony we wszystkich elementach tuszy wieprzowej, ale jego zawartość jest mniejsza niż dotychczas podawano w literaturze. W porównaniu z normami amerykańskimi, polski boczek zawiera mniej cholesterolu o 41%, żeberka o 57% a łopatka, szynka i schab o 31-35%. Wieprzowina w porównaniu z mięsem drobiowym zawiera mniej cholesterolu (0.54 wobec 0.58-0.74 g/kg).
Mniej kalorii
Wartość energetyczna wieprzowiny zmniejszyła się znacząco w efekcie poprawy umięśnienia świń oraz ich lepszego żywienia i utrzymania zgodnie z wymogami dobrostanu. Dla wszystkich elementów tuszy średnie wartość kaloryczności stosowane do tej pory były zawyżone w stosunku do wartości stwierdzonych w niniejszym doświadczeniu. Aktualnie 100 g schabu dostarcza 152 kcal, a schabu odtłuszczonego tylko 122 kcal! Dla porównania, 100 g tuszki kurczaka to 158 kcal.
Cenne źródło witamin
Wieprzowina jest cennym źródłem witaminy E. Jest jej dwa razy więcej niż dotychczas sądzono. Witaminy B6 jest najwięcej w karkówce. Im większa mięsność, tym więcej witaminy B1. Wartościowe źródło dobrze przyswajalnego żelaza. Wyniki badań wskazują, że żelazo z mięsa wchłania się w 20-50%, natomiast z produktów roślinnych w 1-8%. Poza wątrobą, najbardziej bogatą w żelazo, spośród wszystkich elementów tuszy wieprzowej jest karkówka (6,25 mg/100g). W powszechnie zalecanym szpinaku, żelazo występuje w ilości 1-3 mg/100g.
Mało soli
Wieprzowina ma niską zawartość sodu (0.33-0.58 g/kg) w porównaniu z wołowiną (0.74 g/kg) i drobiem ( 0.77 g/kg). Dlatego można proponować ją jako składnik diety przy nadciśnieniu tętniczym.
Wysoka jakość mięsa
Aktualnie, kulinarne mięso wieprzowe nie zawiera zbędnego tłuszczu, ma prawidłową różowo-czerwoną barwę, jest delikatne i kruche, a optymalny poziom tłuszczu śródmięśniowego (IMF) korzystnie kształtuje jego smak, zapach i soczystość.
Lepsza wartość odżywcza
Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa wieprzowego uległa znacznej poprawie przez ostatnie 20 lat. Na początku lat 90. średnia mięsność tuczników kształtowała się na poziomie tylko 43%! Obecnie zawartość mięsa w tuszy wynosi średnio 57%. Jest to efekt systematycznej pracy hodowlanej nad poprawą mięsności tuczników. Obecnie wieprzowina nie ustępuje pod względem wartości odżywczych innym rodzajom mięs.
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Kolejna wędrówka wzdłuż rzeki Noteć. Trasa nie będzie trudna
Zapraszam na wędrówkę z cyklu# "Po bezdrożach".
(czytaj więcej)Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka
Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców
W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.
(czytaj więcej)
Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad
Mięso to morderstwo, w dniu 27-08-2016 11:33:10 napisał:
odpowiedz
Mieszkaniec, w dniu 27-08-2016 15:28:28 napisał:
odpowiedz
Janek, w dniu 27-08-2016 15:42:13 napisał:
odpowiedz
SMRODZIARZE WON!, w dniu 28-08-2016 07:48:48 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!