Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

21 kwietnia 2019

Dzisiaj wspólnie zasiedliśmy do stołu. Co się na nim znalazło?

fot. arch

fot. arch

Wielkanocne śniadanie to po rezurekcji bez wątpienia najważniejszy moment nadchodzących świąt. Wspólnie zasiedliśmy do stołu, aby zjeść poświęcone przez nas potrawy.

Wielkanocne śniadanie poprzedza tradycyjne święcenie potraw, czyli święconka w Wielką Sobotę, a także msza wraz z procesją rezurekcyjną w sobotę wieczorem lub w niedzielę wcześnie rano. Nim zasiedliśmy do wielkanocnego stołu, by zjeść wspólnie wielkanocne śniadanie, zgodnie z tradycją dzielimy się jajkiem, składając sobie najlepsze życzenia. Najważniejszym elementem wielkanocnego śniadania są jajka, które są symbolem życia i odrodzenia. Poza jajami na stole obowiązkowy jest żurek, podawany właśnie z jajkiem i białą kiełbasą. Nie może zabraknąć również mięsa, które uosabia dostatek i sytość. Obowiązkowo podajemy też chrzan, który symbolizuje łzy Chrystusa oraz zdrowie. A na deser? Oczywiście baba, a także zgodnie z polską tradycją mazurek.

Oceń artykuł: 10 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
Zabiegi odmładzające
Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP25
1299PLN PROMOCJAPLN
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP50
1299PLN PROMOCJAPLN
Sprawdzanie świateł
Rolery - mezoterapia skóry
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)