Dziś mamy 28 września 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

18 grudnia 2019

Edukacja artystyczna w Staszicu. Malarstwo, sztuki użytkowe i teatr!

fot. Maciej Muzalewski

fot. Maciej Muzalewski

11. grudnia 2019 roku grupa młodzieży i nauczycieli Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w # Nakle nad Notecią wybrała się na wycieczkę edukacyjną do Poznania. Celem wyjazdu było spotkanie z wieloma wymiarami sztuki.

Zaczęło się od wizyty w Muzeum Narodowym. Tu dominowało malarstwo; a więc obrazy takich artystów jak – między innymi -  Witkacy, Jacek Malczewski, Stanisław Wyspiański, Józef Mehoffer, Władysław Podkowiński, Józef Chełmoński, Tadeusz Kantor, Claude Monet… Była to jednocześnie podróż po różnych okresach powstawania sztuki – od starożytności, przez średniowiecze i czasy nowożytne, aż po współczesność. 

Kolejnym etapem wyprawy było Muzeum Sztuk Użytkowych. W nim można było obejrzeć starożytne naczynia, barokowe kafle i portrety trumienne, broń, secesyjny gobelin, ubiory, lustra, lampy… i wiele innych przykładów na to, że człowiek – poza zmysłem praktycznym, ma też zmysł piękna… Dodatkową atrakcją była tu możliwość obejrzenia panoramy miasta na wieży widokowej.

Po przerwie na zwiedzanie starówki stolicy Wielkopolski nadszedł czas na spotkanie z interpretacją „Dziadów”, zaproponowaną przez Teatr Nowy w Poznaniu. Pierwsze wrażenie zrobił Guślarz wystylizowany na Jokera. Do niego dołączyli Marylin Monroe i dziecięce postacie z „Lśnienia” S. Kubricka – duchy lekkie z drugiej części utworu. P

olski dramat narodowy połączony z pop – kulturą? Historia wileńskich więźniów przeplatana z losem prześladowanych w USA czarnoskórych? Opowieść Sobolewskiego, której wtórowało przemówienie Martina Luthera Kinga z 1963 roku…? I genialna „Pieśń szatańska”, śpiewana soulowym wielogłosem i jednocześnie tak pierwotna i porywająca!!!

Boisko do koszykówki zamiast prowincjonalnej kapliczki, wileńskich cel więziennych i salonów włodarzy…? Gustaw pijący Coca – colę…? Wszystko utrzymane w tekście Mickiewicza…

Spektakl w Teatrze Nowym w Poznaniu pokazał, że pozornie nudną i niezrozumiałą literaturę romantyczną można odczytać na nowo. I to była ostatnia lekcja tego dnia, pełnego artystycznych i towarzyskich wrażeń.

Wycieczkę zorganizowała p. Justyna Narożna, z którą opiekę nad uczniami sprawowali: p. Wioletta Traczyk, p. Jolanta Gryko, p. Tomasz Kowalski i p. Maciej Muzalewski.

materiał: Maciej Muzalewski

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 8 7

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)