Dziś mamy 20 września 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

05 sierpnia 2020

GIS ostrzega. Wycofanie jednej partii produktu firmy Kraina Wędlin

fot. Główny Inspektorat Sanitarny

fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne# dotyczące żywności: ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes.

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii „Mielonki tyrolskiej” Kraina Wędlin wykryto bakterie Listeria monocytogenes.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Mielonka tyrolska, Kraina Wędlin, 270 g

Numer partii: 02035S

Termin przydatności do spożycia: 11.08.2020 i 12.08.2020

Producent: SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Sokołowie Podlaskim, Aleja 550-lecia 1,
08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14290201

Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-410 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

W dniu 30.07.2020 r. po otrzymaniu badań mikrobiologicznych producent zgodnie z obowiązującą procedurą podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku. W związku z tym podjął działania mające na celu identyfikację partii oraz ustalił kierunki sprzedaży przebadanej partii produktu. Niezwłocznie po przeprowadzeniu identyfikacji, informacja została przekazana odbiorcy – Jeronimo Martins Polska, który natychmiast wszczął procedurę wycofania z obrotu handlowego powyższej partii produktu.

Wyniki badań produktów z innych partii przeprowadzonych w 2020 r. przez firmę Sokołów oraz zleconych do zewnętrznego niezależnego laboratorium przez Jeronimo Martins Polska nie wykazały obecności Listeria monocytogenes w żadnej z kontrolowanych innych partii mielonki tyrolskiej 270 g Kraina Wędlin.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokołowie Podlaskim w dniu 31.07.2020 r. wydał decyzję administracyjną nakazującą producentowi wycofanie z rynku i zniszczenie kwestionowanego produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu „Mielonka Tyrolska” oznaczonego numerem partii i terminami przydatności do spożycia wskazanymi w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem „LISTERIOZA

Materiał: Główny Inspektorat Sanitarny 

Oceń artykuł: 0 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (6) Zgłoś naruszenie zasad

    • 6 (8)

    Jak, w dniu 05-08-2020 16:12:54 napisał:

    Jak to jest, że najpierw produkt leci na półki sklepowe, a dopiero później jest badany? Takie rzeczy tylko chyba w naszym kraju.

    odpowiedz

    • 3 (3)

    Klient, w dniu 05-08-2020 17:16:39 napisał:

    Ja to proponuje wycofac jeszcze kielbase regionalna z biedronki ktora jest z piorami w srodku!!!obzydlistwo!!!!

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Jeronimo , w dniu 05-08-2020 22:03:47 napisał:

    Smacznego

    odpowiedz

    • 1 (1)

    Fun, w dniu 06-08-2020 12:18:09 napisał:

    Wycofać rzeźnie, ubojnie i przejść na wędliny Vege

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Widom, w dniu 07-08-2020 09:06:47 napisał:

    Trują nas miesem z niemiec przemysłowy syf

    odpowiedz

    • 0 (0)

    pragmatyk, w dniu 07-08-2020 12:44:15 napisał:

    Dumne hasło Sokołowa - wiem, co jem. Rzeczywiście, ja wiem, co jem i dlatego tego nie kupuję - duńskie świnie pędzone chemicznie, sprzedawane na polski rynek, zaś polskie świnie wywożone do Danii. Wszak oni byle świństwa jeść nie będą.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zestaw wypoczynkowy na stelażu drewnianym
Czytniki kodów kreskowych
Gabaryty (3,2m x 4,5m)
Kasa fiskalna Euro z kopią elektroniczną
1099PLN PROMOCJAPLN
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Krzesło młodzieżowe
Fotoobrazy na płótnie
od 48,50PLN
Pomoc drogowa
0

Jakie są najpopularniejsze imiona? Najnowsze zestawienie

Mamy zmianę na pozycji lidera, a dokładnie# liderki, wśród najpopularniejszych imion nadawanych dziewczynkom! W męskiej kategorii zmian brak. Sprawdźcie, jakie imiona – w pierwszym półroczu tego roku – rodzice nadawali swoim dzieciom najczęściej.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)