Dziś mamy 1 kwietnia 2020, środa, imieniny obchodzą:

31 stycznia 2020

IV Konferencja Zawodowców. Poświęcona była tematowi kukurydzy

fot. Joanna Marć-Pieńkowska

fot. Joanna Marć-Pieńkowska

Piątek, 24. stycznia 2020 roku był dla uczniów Technikum Rolniczego i # Technikum Weterynarii ZSP w Samostrzelu kolejną okazją, by poszerzyć wiedzę z produkcji zwierzęcej i roślinnej.

Tego dnia bowiem odbyła się IV Konferencja Zawodowców, tym razem w całości poświęcona tematowi kukurydzy, rośliny o wysokim potencjale plonowania i bardzo dużej liczbie odmian, powszechnie stosowanej w żywieniu przeżuwaczy.

Jako pierwszy głos zabrał Pan prof. dr hab. inż. Zbigniew Podkówka z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, który podczas wykładu "Bez kukurydzy nie ma mleka" podkreślał, między innymi, jak ważną rolę odgrywa właściwy proces zakiszania kukurydzy w uzyskiwaniu wysokiej wydajności mleka.

Następnie młodzież wysłuchała prelekcji na temat uprawy kukurydzy oraz doboru odpowiedniej odmiany, optymalnej dla danego gospodarstwa. Wykład przygotował Pan Radosław Pieńkowski, doradca z firmy Jawal Mrocza, funkcjonującej na rynku środków produkcji rolnej od blisko 3 dekad.

W ramach konferencji zorganizowano także "Kukurydziane potyczki", konkurs, w którym wzięli udział wszyscy uczniowie Technikum Rolniczego. Na zwycięzców czekały cenne, branżowe nagrody rzeczowe, ufundowane przez firmę Jawal Mrocza. Otrzymali je: za I miejsce - Szymon Wójcik, za II miejsce - Oskar Koniec, a za III miejsce - Wojciech Smełsz.

Na koniec głos zabrała Pani wicedyrektor Ewa Makowska, która podsumowała wyniki nauczania za I semestr roku szkolnego 2019/2020. Przy tej okazji przypomniała też o uzyskaniu przez ZSP w Samostrzelu tytułu Srebrnej Szkoły w Ogólnopolskim Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych, ogłoszonym przez miesięcznik edukacyjny Perspektywy, w którym szkoła zajęła 1 miejsce w powiecie nakielskim, a 19 w województwie kujawsko- pomorskim.

Podkreśliła również, że to osiągnięcie i dobre wyniki klasyfikacji śródrocznej są okazją do wspólnego świętowania, dlatego zaprosiła całą społeczność szkolną na zamówiony z tej okazji tort.

Serdecznie dziękujemy Panu Profesorowi Zbigniewowi Podkówce oraz Panu Radosławowi Pieńkowskiemu za cenne porady i możliwość podniesienia wiedzy. Osobne podziękowania kierujemy w stronę firmy Jawal Mrocza za pomoc w przeprowadzeniu konferencji i przekazanie wartościowych nagród dla uczniów.

materiał: Joanna Marć-Pieńkowska (koordynator konferencji)

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 4 2

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
0

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, #jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

(czytaj więcej)
0

"Odkażanie" koronawirusa po polsku. W izolacji coraz częściej sięgamy po alkohol

Butelka wódki, kilka piw i ze dwa wina – to dla żony. Będzie na zapas” – mówi, stojąc w kolejce #w monopolowym. Ale robi to także następnego dnia… Pandemia koronawirusa i związana z nią kwarantanna staje się dla wielu Polaków pułapką. W wyniku izolacji częściej sięgają po alkohol i piją znacznie większe jego ilości. Podczas gdy np. władze departamentu Aisne w północno-wschodniej Francji wydają zakaz sprzedaży alkoholu w związku z epidemią Covid-19, w Polsce sklepy monopolowe pospiesznie i na bieżąco uzupełniają braki w asortymencie.

(czytaj więcej)
0

Miejsce relaksu i odpoczynku. Przygotuj balkon na ciepłe dni

Marzysz o własnej, zielonej enklawie, idealnym miejscu do relaksu? Brak ogrodu albo# pokaźnych rozmiarów tarasu nie musi być problemem. Coraz cieplejsza pogoda, dłuższe dni, a dodatkowo odpowiedzialne i rozsądne #zostańwdomu mogą sprzyjać liftingom balkonów.

(czytaj więcej)