Dziś mamy 15 lipca 2020, środa, imieniny obchodzą:

31 stycznia 2020

IV Konferencja Zawodowców. Poświęcona była tematowi kukurydzy

fot. Joanna Marć-Pieńkowska

fot. Joanna Marć-Pieńkowska

Piątek, 24. stycznia 2020 roku był dla uczniów Technikum Rolniczego i # Technikum Weterynarii ZSP w Samostrzelu kolejną okazją, by poszerzyć wiedzę z produkcji zwierzęcej i roślinnej.

Tego dnia bowiem odbyła się IV Konferencja Zawodowców, tym razem w całości poświęcona tematowi kukurydzy, rośliny o wysokim potencjale plonowania i bardzo dużej liczbie odmian, powszechnie stosowanej w żywieniu przeżuwaczy.

Jako pierwszy głos zabrał Pan prof. dr hab. inż. Zbigniew Podkówka z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, który podczas wykładu "Bez kukurydzy nie ma mleka" podkreślał, między innymi, jak ważną rolę odgrywa właściwy proces zakiszania kukurydzy w uzyskiwaniu wysokiej wydajności mleka.

Następnie młodzież wysłuchała prelekcji na temat uprawy kukurydzy oraz doboru odpowiedniej odmiany, optymalnej dla danego gospodarstwa. Wykład przygotował Pan Radosław Pieńkowski, doradca z firmy Jawal Mrocza, funkcjonującej na rynku środków produkcji rolnej od blisko 3 dekad.

W ramach konferencji zorganizowano także "Kukurydziane potyczki", konkurs, w którym wzięli udział wszyscy uczniowie Technikum Rolniczego. Na zwycięzców czekały cenne, branżowe nagrody rzeczowe, ufundowane przez firmę Jawal Mrocza. Otrzymali je: za I miejsce - Szymon Wójcik, za II miejsce - Oskar Koniec, a za III miejsce - Wojciech Smełsz.

Na koniec głos zabrała Pani wicedyrektor Ewa Makowska, która podsumowała wyniki nauczania za I semestr roku szkolnego 2019/2020. Przy tej okazji przypomniała też o uzyskaniu przez ZSP w Samostrzelu tytułu Srebrnej Szkoły w Ogólnopolskim Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych, ogłoszonym przez miesięcznik edukacyjny Perspektywy, w którym szkoła zajęła 1 miejsce w powiecie nakielskim, a 19 w województwie kujawsko- pomorskim.

Podkreśliła również, że to osiągnięcie i dobre wyniki klasyfikacji śródrocznej są okazją do wspólnego świętowania, dlatego zaprosiła całą społeczność szkolną na zamówiony z tej okazji tort.

Serdecznie dziękujemy Panu Profesorowi Zbigniewowi Podkówce oraz Panu Radosławowi Pieńkowskiemu za cenne porady i możliwość podniesienia wiedzy. Osobne podziękowania kierujemy w stronę firmy Jawal Mrocza za pomoc w przeprowadzeniu konferencji i przekazanie wartościowych nagród dla uczniów.

materiał: Joanna Marć-Pieńkowska (koordynator konferencji)

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 4 2

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Postaw na grafit. Ciesz się komfortem domu niezależnie od pory roku

Eksperci są zgodni, że jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji budowlanych#, która szybko się zwróci, jest termomodernizacja, a okres wakacyjny to świetny moment na jej przeprowadzenie.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Kto stawia kropkę nad i? Wprost czy między wierszami?

Każdego dnia komunikujemy się z innymi ludźmi. Na kształt wiadomości wpływ# ma nie tylko mówiący, ale również słuchacz. To, co słyszy adresat, ale przede wszystkim to, jak odbiera on daną wypowiedź, oddziałuje znacznie na jego reakcję. Jak zatem mówić, by zostać właściwie zrozumianym?

(czytaj więcej)
0

Kolorowo na talerzu. Siła warzyw w codziennej diecie

Istotna rola warzyw w codziennej diecie nie wydaje się nowym i zaskakującym #tematem. Świadomość to jedno, ale co z praktyką?

(czytaj więcej)