Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

16 maja 2020

Jak przeprowadzić egzaminy w czasach koronawirusa? Są wytyczne

fot. archiwum

fot. archiwum

Znane są wytyczne dotyczące przeprowadzenia czerwcowych egzaminów. Wśród nich #znalazły się m. in. te o obowiązkowej dezynfekcji, otwartych drzwiach do sal, zabrania swoich przyborów, wietrzenia sal.

Centralna Komisja Egzaminacyjna, Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Główny Inspektorat Sanitarny przygotowały wytyczne dotyczące przeprowadzenia egzaminu ósmoklasisty i maturalnego. Matury (tylko w części pisemnej) mają się rozpocząć 8 czerwca, a egzamin ósmoklasisty przeprowadzony zostanie w dniach 16-18 czerwca.

Przy wejściu do szkoły oraz w każdej z sal egzaminacyjnych dostępny będzie płyn do dezynfekcji rąk. Zdający mają obowiązek zakrywać usta i nos, ale tylko do momentu zajęcia miejsca w sali egzaminacyjnej. Zakrywanie nosa i ust nie jest wymagane podczas pisania egzaminu. Kiedy dany zdający ze względów zdrowotnych nie może założyć maseczki, powinien zgłosić to dyrektorowi szkoły nie później niż do 29 maja 2020 r. Rodzice nie mogą wchodzić na teren szkoły razem ze zdającymi, z wyjątkiem sytuacji, kiedy zdający wymaga pomocy np. w poruszaniu się.

Odległość między zdającymi musi wynosić co najmniej 1,5 metra w każdym kierunku, co sprawi, że w jednej sali będzie mogło przebywać mniej osób. Konieczna jest dezynfekcja ławek i krzeseł przed i po każdym egzaminie oraz materiałów, sprzętów i narzędzi, z których korzysta więcej niż jeden zdający. Każdy zdający musi zabrać ze sobą takie przybory jak długopis, linijka, cyrkiel, kalkulator itd. Jeżeli natomiast szkoła zdecyduje o zapewnieniu np. przyborów piśmienniczych albo kalkulatorów rezerwowych dla zdających – konieczna jest ich dezynfekcja. Zdający nie powinni wnosić na teren szkoły zbędnych rzeczy, w tym książek, telefonów komórkowych, maskotek. Szkoła nie zapewnia wody – można przynieść własną butelkę. Uczniowie nie mają co liczyć także na posiłki. Osoby przystępujące do więcej niż jednego egzaminu w ciągu dnia będą mogły zjeść przyniesione przez siebie produkty w przerwie między egzaminami.

Drzwi do szkoły oraz wszystkie wewnątrz budynku powinny być otwarte. Wyjątek stanowi egzamin z języków obcych, podczas którego odtwarzane są nagrania w zakresie zadań rozumienia ze słuchu. Sale egzaminacyjne powinny być wietrzone mniej więcej co godzinę, jeśli pozwala na to pogoda i nie panuje zbyt duży hałas. Każdy zdający powinien mieć zapewnione miejsce, w którym może zostawić osobiste rzeczy tj. plecak, torbę, kurtkę, telefon.

Dyrektorzy placówek muszą wdrożyć wszelkie możliwe rozwiązania, by uniknąć tworzenia się grup zdających przed szkołą oraz przed salą egzaminacyjną przed rozpoczęciem egzaminu oraz po jego zakończeniu. W tym celu wyznaczone mogą zostać np. różne godziny dla zdających z różnych sal egzaminacyjnych.

Oceń artykuł: 1 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Botox i wypełniacze
Narożniki
Pieczątki Colop
MEBLE PIOTR PASIEKA
Lakiernictwo
Test amortyzatorów
Zabieg parafinowy
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)