Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

16 września 2019

Krajowy Dzień Kukurydzy i Dzień Soi. Impreza plenerowa w Chrząstowie

fot. Daniel Krauklis/SDOO Chrząstowo

fot. Daniel Krauklis/SDOO Chrząstowo

W dniu 15 września 2019 roku na terenie Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w # Chrząstowie odbył się Krajowy Dzień Kukurydzy i Dzień Soi. Impreza zorganizowana została przez Polski Związek Producentów Kukurydzy i SDOO w Chrząstowie.

Oficjalnego otwarcia imprezy dokonali przedstawiciele organizatorów Pan prof. dr hab. Tadeusz Michalski - Prezes PZPK, Pani Beata Kaliska - Dyrektor SDOO w Chrząstowie oraz przedstawiciele władz samorządowych Pan  Tadeusz Sobol – Starosta Nakielski i Pan Marek Witkowski – Radny Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Specjalnie na tę okazję przygotowano blisko 100 poletek z odmianami kukurydzy i 31 poletek z odmianami soi. Przybyli rolnicy mieli okazję zapoznać się z ofertą handlową 20 firm hodowlanych i nasiennych.

Jedną z atrakcji imprezy była wystawa maszyn rolniczych. Wśród nich zaprezentowano także maszyny używane do siewu i zbioru doświadczeń w Stacji.

materiał: Daniel Krauklis/SDOO Chrząstowo

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 3 3

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)