Dziś mamy 4 czerwca 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

31 marca 2020

Maseczki ochronne od TZMO. Terytorialsi dostarczają drugą partię

fot. Szymon Zdziebło dla UMWK-P

fot. Szymon Zdziebło dla UMWK-P

Terytorialsi dostarczają właśnie drugą partię maseczek ochronnych produkowanych przez# TZMO. Trzydzieści osób z 8K-PBOT pomaga w pracy toruńskich zakładów.

- Do samorządów lokalnych w całym regionie województwa kujawsko-pomorskiego trafia właśnie druga partia maseczek ochronnych wyprodukowanych przez Toruńskie Zakłady Materiałów Opatrunkowych (TZMO). Dostarczają je Terytorialsi z 8K-PBOT- komentuje płk Krzysztof Stańczyk, dowódca 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

- Epidemia COVID-19 stawia nas indywidualnie ale również zbiorowo-jako lokalną społeczność przed ważnym i trudnym egzaminem. Aby zatrzymać dalsze rozprzestrzenianie się wirusa musimy rygorystycznie przestrzegać wszystkich procedur przeciwepidemicznych i zasad higieny - zaznacza płk Krzysztof Stańczyk.

Odpowiedzialne postępowanie, wrażliwość na potrzeby innych, troska o swoje rodziny i osoby najbardziej narażone są priorytetem naszych działań. 

Urząd Marszałkowski zbierał zapotrzebowania na maski przeciwwirusowe ze wszystkich urzędów miast i gmin, a także starostw powiatowych województwa kujawsko-pomorskiego. Pierwsza transza -10 tys. masek, trafiła do pięciu największych miast w stałym rejonie odpowiedzialności, to jest Bydgoszczy, Torunia, Włocławka, Grudziądza i Inowrocławia.  

TZMO produkuje 5 tysięcy masek dziennie.

Przypomnijmy, że już od 16 marca br. ponad 30 Terytorialsów z 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej wspierają linię produkcyjną TZMO. Realizują oni swoje zadania w trybie 3 zmianowym wspomagając tym samym pracę zakładu. Bezpośrednia pomoc została zainicjowana przez Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego, który wystąpił z wnioskiem do Ministra Obrony Narodowej o bezpośrednie wsparcie TZMO.

Materiał: kpt. dr Diana Warchocka - oficer prasowy 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. gen. bryg. Elżbiety Zawackiej, ps. „Zo”

Oceń artykuł: 4 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Tyle, w dniu 31-03-2020 23:39:47 napisał:

    Polska firma z Torunia. Pamiętajcie aplikacja pola kupujcie polskie.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zabieg parafinowy
MEBLE PIOTR PASIEKA
Fotokoszulka z nadrukiem
35,00PLN
Sypialnia w ciemnym, orzechowym kolorze
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Sprzedaż opon
Pomoc drogowa
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)