Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Ustanowiony w 2018 roku
fot. GIS
Już po raz piąty, 7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień #Bezpieczeństwa Żywności. W tym roku hasło przewodnie to „Standardy żywnościowe ratują życie”.
Kwestia bezpieczeństwa żywności dotyczy każdego z nas
Bezpieczeństwo żywności jest wspólną odpowiedzialnością rządów, producentów, konsumentów. Każdy ma swoją rolę — od pola do stołu — w zapewnieniu, że żywność, którą spożywamy, jest bezpieczna i nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Poprzez Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) kontynuuje swoje wysiłki na rzecz włączenia bezpieczeństwa żywności do agendy tematów zdrowia publicznego i zmniejszenia obciążeń związanych z chorobami przenoszonymi przez żywność na całym świecie.
W tym roku WHO, wspólnie z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zachęca do skupienia się na znaczeniu stosowania standardów na każdym etapie produkcji żywności — od pola do stołu. Standardy międzynarodowe są tworzone m.in. przez Codex Alimentarius. W krajach UE wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywości określają przepisy ustawodawstwa żywnościowego, które uzupełniane są przez wytyczne/standardy.
Hasło tegorocznych obchodów podkreśla rolę standardów żywnościowych, które zapewniają bezpieczeństwo i jakość spożywanej żywności.
Cel Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony w 2018 r., na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony, aby:
- szerzyć wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność,
- ustalać spójne strategie poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach,
- promować rozwiązania, które przyczyniają się do zwiększania bezpieczeństwa żywności.
Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej kampanii.
Przewodnik po Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności 2023: standardy żywności ratują życie
Materiał: GIS
Czytaj również
- Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców
- Ćwiczenia strażaków w Szczecinie. Doskonały obiekt do nauki
- Wskoczył do rzeki, by ratować nastolatkę. Ryzykował własnym życiem (film)
- Nowe znaki w Brzózkach. Pozwolą ocalić niejedno kocie życie
- Kolorowanki profilaktyczne dla najmłodszych. Pobierz plik do wydruku
Dodaj komentarz
Ciekawe miejsca na terenie Leśnictwa Dębogóra. Co warto zobaczyć?
Pogoda nie zachęca wręcz do #wychodzenia na zewnątrz, więc My chcemy Was zachęcić do lektury przy porannej kawie. Tym razem kilka ciekawych miejsc na terenie Leśnictwa Dębogóra.
(czytaj więcej)Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka
Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.
(czytaj więcej)Szkolenie rezerwistów. Duże zaangażowanie podczas zajęć
W dniach 15-19.04.br. instruktorzy z Brygadowego Zespołu# Szkoleniowego 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej szkolili na Jachcicach rezerwę pasywną.
(czytaj więcej)Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców
W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.
(czytaj więcej)
Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 07-06-2023 19:51:54 napisał:
odpowiedz
Jula, w dniu 08-06-2023 10:24:47 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!