Dziś mamy 4 czerwca 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

31 marca 2020

Miejsce relaksu i odpoczynku. Przygotuj balkon na ciepłe dni

fot. powierzone

fot. powierzone

Marzysz o własnej, zielonej enklawie, idealnym miejscu do relaksu? Brak ogrodu albo# pokaźnych rozmiarów tarasu nie musi być problemem. Coraz cieplejsza pogoda, dłuższe dni, a dodatkowo odpowiedzialne i rozsądne #zostańwdomu mogą sprzyjać liftingom balkonów.

Przy odrobinie sprytu każdy balkon i loggię można zaaranżować tak, żeby wypełniły je kwiaty i zioła, a dekoracje i wygodne meble zachęcały do odpoczynku na świeżym powietrzu. Podpowiadamy, jak zrobić to z głową, szybko i niewielkim kosztem.

Kratki i pergole

Porośnięte bujną roślinnością, najczęściej widywane w okazałych ogrodach, to właśnie pergole i kratownice. Nie od dziś są marzeniem wielu, nie tylko ogrodników. Mini pergola w wydaniu balkonowym też może być ciekawym rozwiązaniem. Dlatego, jeśli chcemy stworzyć kameralny i przytulny zakątek, a w niektórych przypadkach dodatkowo chcemy się też odgrodzić od otoczenia, to zrobienie konstrukcji eksponującej i podtrzymującej rośliny o zwisających pędach i pnączy jest pomysłem godnym uwagi.

– Balkonowe pergolki szczególnie docenią posiadacze nasłonecznionych balkonów. Taka konstrukcja zafunduje im trochę cienia. W wersji minimalistycznej do jej zrobienia potrzeba sznurka i haczyków – mówi ogrodniczka Ziutka Mieleszczuk.

Haczyki można wkręcać do już istniejących drewnianych elementów czy balkonowych kratek. Można je też mocować do ściany. Kolejnym krokiem jest przeplatanie sznurka przez oczka haczyków. Do przeplatania można też wykorzystać inne elementy balkonu, na przykład barierki czy ozdobne balustrady. Ogrodniczka dodaje, że najpopularniejszymi roślinami pnącymi się po balkonowych konstrukcjach są bluszcze, hortensje pnące, powojniki i dławisze. Już kilka doniczek wystarczy, żeby na balkonie pojawiła się zielona i kwiatowa ściana.

Postaw na kwiaty

Na balkonie, tak jak w ogrodzie, wczesną wiosną plany związane z kwiatami mogą pokrzyżować przymrozki. Jak mówi przesąd, pogoda nie powinna płatać figli po Zimnych Ogrodnikach i Zimnej Zośce, czyli po 15 maja. Ale z roku na rok coraz cieplejsze wiosny sprawiają, że już w połowie marca można sadzić kwiaty, które dobrze znoszą zimniejsze temperatury. To między innymi wrzośce, bratki, ciemierniki, pierwiosnki. Można też zainwestować w sadzonki żonkili, hiacyntów i krokusów. Ciekawym i pożytecznym uzupełnieniem balkonu może być domek dla owadów. Im szybciej się go zbuduje, tym lepiej.

– Wystarczy zwykła drewniana skrzyneczka albo większa puszka. Wypełnia się je 20-25 centymetrowymi rurkami rdestowymi, ale mogą być też trzcinki albo rurki bambusowe. Trochę czasu zajmie, zanim do domu wprowadzą się pszczoły samotnice, murarki czy bzygi. Są bardzo pożyteczne i odgrywają ważną rolę w zapylaniu kwiatów. Zasklepiona rurka oznacza, że wprowadził się do niej odwad – mówi ogrodniczka.

Alternatywą dla takiego domku może być domek urządzony w starym kawałku drewna z ponawiercanymi małymi 2-3 mm otworkami. Ważne, żeby wiercić je w poprzek kawałka, a nie po długości.

Własna eko-grządka

Pachnące, zawsze świeże i co ważne, ekologiczne zioła, warzywa i owoce, które sami posadzimy i o które sami będziemy dbali? Na balkonie to możliwe, wystarczy sprytna doniczka, plan co i kiedy zasiać, i jak to później pielęgnować.

– Najpierw ziemia. Dobrze kupić ją w gospodarstwie ekologicznym, ale może być też z ekologicznego sklepu. Spora część z nich ma sprzedaż przez internet. Przyda się trochę naturalnego nawozu i torfu do podsypania. Nasiona też najlepiej gdyby pochodziły z ekologicznych gospodarstw i sklepów. Różnią się one od tych kupowanych w marketach tym, że nie są modyfikowane genetycznie – mówi Ziutka Mielszczuk.

Wiemy jak, pytanie w czym urządzić mały przydomowy warzywniak i ogródek. Na przykład w donicy Easy Grow. Podłużnej, z wysokimi nóżkami, o rattnowym wzorze i wykonanej z wytrzymałego tworzywa – dzięki czemu będzie mogła służyć niejeden sezon. Donica skrywa też w sobie ciekawe rozwiązanie. Ma system nawadniania i wskaźnik poziomu wody. Dzięki nim unikniemy przelewania albo przesuszania roślin. Sama donica jest dość sporych rozmiarów, a to oznacza, że zmieści w sobie wiele różnych roślin:
– łatwe w uprawie warzywa; sałaty, rzodkiewka i szczypiorek, można je uprawiać całe lato, co kilka tygodni dosiewając kolejne porcje nasion;
– mini marchewki i kalarepy; do głębszych donic, np. Easy Grow;
– zielony groszek, mini pomidorki; te wymagają nie tylko głębokiej donicy, ale też podparcia kijkami.

Trochę miejsca dobrze przeznaczyć na zioła. Po pierwsze, będą wspaniałym dodatkiem do sałatek, sosów i zup. A po drugie, zioła pięknie prezentują się na balkonach. Jeśli planujemy uprawę ziół, pamiętajmy, żeby donice ustawiać w ciepłym miejscu osłoniętym od wiatru. Zioła dobrze czują się ze światłem słonecznym. Dziennie potrzebują go jakieś 4-6 godzin. Zioła wieloletnie – mięta, szałwia, melisa czy tymianek – uprawiamy w głębszych donicach. W płytszych siejemy te jednoroczne, bazylię albo majeranek.

Strefa relaksu dla mieszczuchów

Poza zielenią, balkony czy loggie dobrze urządzać tak, żeby wygodnie można było na nich wypić rano kawę, poczytać książkę, popracować na home office na #zostańwdomu, a wieczorem może zaprosić sąsiadów. Większość ma do dyspozycji niewielkie, kilkumetrowe przestrzenie. Dlatego wybierając meble trzeba przede wszystkim wiedzieć, jaką mają spełniać funkcję. Na początku warto skierować uwagę na zestawy balkonowe Rosario albo Salvador marki Keter. Oba wyglądają bardzo klasycznie, składają się z dwóch wygodnych, dobrze wyprofilowanych foteli z poduchami i z podłokietnikami. W skład zestawów wchodzą też stabilne stoliki kawowe. Warto nadmienić, że oba zestawy w całości zostały zrobione z materiału pochodzącego recyklingu. Na mniejszych balkonach warto wykorzystać składane meble, które nie będą zajmować tyle miejsca.

Materiał: Monika Majcher - HEIMA PR

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
Fotokubek z kolorowym wnętrzem
24,90PLN
Fotopoduszka w kształcie serca
30,00PLN
Drobne naprawy
Fotopuzzle z nadrukiem A4
26,90PLN
Meble łazienkowe
Pomoc drogowa
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)