Dziś mamy 16 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

19 lipca 2020

Mięso będzie znakowane flagą kraju pochodzenia. Zmiany od 30 września

30 września br. wejdą w życie przepisy nakładające obowiązek znakowania mięsa #sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia produktu.

30 czerwca 2020 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 1149).

Celem nowelizacji rozporządzenia było wprowadzenie na etapie sprzedaży detalicznej wymogu umieszczania oprócz informacji słownej o państwie pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego również informacji pod postacią grafiki przedstawiającej flagę tego państwa pochodzenia.

Obowiązek prezentowania grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia jest uzupełnieniem informacji, która już w aktualnym stanie prawnym musi być udostępniana konsumentom w obiektach handlowych na wywieszce umieszczonej w widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa. Wymóg podawania informacji dotyczących państwa pochodzenia w przypadku nieopakowanego świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, owiec, kóz i drobiu wprowadzono przepisem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2017 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 2461).

Mając na uwadze potrzebny czas na dostosowanie się przedsiębiorców do nowych wymagań uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy, co oznacza, że przepisy rozporządzenia wejdą w życie w dniu 30 września 2020 r.

Materiał: MRiRW

Oceń artykuł: 7 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (4) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (8)

    Włościanka, w dniu 19-07-2020 15:04:46 napisał:

    Po co to mydlenie oczu? Przecież flagi będą nasze choć mięso duńskie czy niemieckie z hotelowanych u nas świń, karmionych paszą niewiadomego pochodzenia...

    odpowiedz

    • 5 (7)

    ulisza, w dniu 19-07-2020 18:57:44 napisał:

    flage mam w d.. niech obowiazkowa sprawdzaja zawartosc chemicznych dodatkow hormony wzrostu antybiotyki i nie dozwolone srodki konsewujace.

    odpowiedz

    • 5 (5)

    Swinie przemysłowe, w dniu 19-07-2020 19:18:48 napisał:

    Niestety na tym polega przemysłowy chów zwierząt, w Polsce jest hotelarnia , wszelkie słupy zasmradzają tym chowem życie mieszkańcom.Potem ubite świnie jadą zagranicę,.A smród od nich przypomina padlinę. (Królikowo) A nie ma to nic wspólnego z typowym polskim rolnictwem.

    odpowiedz

    • 4 (4)

    analiza, w dniu 19-07-2020 21:20:55 napisał:

    Z kraju eksportującego świetnej jakości węgiel i markowe bardzo dobre mięso wieprzowe i nie tylko zrobiono z NAS importera kiepskiego węgla i przemysłowej, kiepskiej wieprzowiny do wyżywienia narodu polskiego. Staliśmy się narodem świadczenia usługowo pracy na rzecz obcych i taka nasza rola w międzynarodowym systemie gospodarczym. Oczywiście po drodze 100 -tki tyś. rodzin polskich pozbawiono źródła utrzymania. Państwo polskie pozbawiono dochodu, a Polakom zafundowano nowotwory w podarunku. Niewątpliwy i również przewidywany przyrost zachorowań w przyszłości na nowotwory jako sutek powyższego jest prawdopodobny. I kto tego dokonał? Kto pilnuje by przemysłowy tucz w Polsce się rozwijał? Polacy? A i bardzo ważne nasze są jeszcze ulice a ich fabryki i kamienice. W kolejce czekają mega zasoby Polski, bogactwa naturalne, o których zachowanie dla Polski i Polaków u innych Polaków zabiegają jak dotąd bezskutecznie inni Polacy.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Pamiątka A4
20,00 zł PLN
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
0

Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie

Mniszek lekarski to cenna roślina znana #z wielu prozdrowotnych właściwości. Nadszedł właśnie najlepszy moment na zbiór kwiatów. Można z nich przyrządzić miód lub syrop, który przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

(czytaj więcej)
0

Połowa szkolenia nowo wcielonych Terytorialsów. Wkrótce przysięga

To już połowa szkolenia nowo wcielonych# Terytoriasów w 82 batalionie lekkiej piechoty z Inowrocławia. Jest to bardzo intensywny element szkolenia podstawowego żołnierzy, który zakończy się złożeniem uroczystej przysięgi wojskowej 20 kwietnia br.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Kanału Bydgoskiego. Dużo dobrego humoru

Wczorajszą wędrówkę rozpoczęliśmy #w Bydgoszczy, skąd w piętnastoosobowym składzie wędrowaliśmy wzdłuż Kanału Bydgoskiego.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Światowy Dzień Trzeźwości. Jak alkohol wpływa na nasz organizm?

Co roku 15 kwietnia Światowa Organizacja Zdrowia apeluje#, aby przynajmniej w tym jednym dniu powstrzymać się od spożywania jakichkolwiek produktów alkoholowych. Chce tym samym zwrócić uwagę na problem alkoholizmu oraz zagrożeń zdrowotnych wynikających z nadużywania alkoholu. Według WHO alkohol znajduje się na trzecim miejscu wśród czynników ryzyka dla zdrowia populacji. Większe ryzyko niesie za sobą palenie tytoniu i nadciśnienie tętnicze. Ponad 60 rodzajów chorób i urazów ma związek ze spożywaniem alkoholu.

(czytaj więcej)