Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

09 października 2019

Niebawem otwarcie. Co będzie się działo w CAiAS?

fot. pow.

fot. pow.

W listopadzie ma nastąpić oficjalne otwarcie Centrum Akceptacji i Aktywności Społecznej przy ul. Wyzwolenia 13 w Paterku (budynek "białej szkoły").

Działania, które będą realizowane w tym miejscu, są szczególnie istotne ze względu na grupę, do której są kierowane - do osób, które potrzebują wsparcia. Budynek Centrum będzie skupiał w sobie kilka różnych form aktywizacji społecznej.

Co będzie działo się w Centrum Akceptacji i Aktywności Społecznej?

Do Paterka przeniesiony zostanie Środowiskowy Dom Samopomocy z budynku Domu Pomocy Społecznej w Nakle nad Notecią. Zabieg ten rozwiąże wieloletni problem braku potrzebnego miejsca w pomieszczeniach aktualnie zajmowanych. Na rozwój tego rodzaju ośrodka wsparcia w CAiAS udało się pozyskać niemal milion złotych dotacji od Wojewody Kujawsko-Pomorskiego. Nakielski Warsztat Terapii Zajęciowej również otrzyma przestań do działania.

W gmachu Centrum powstanie Dzienny Dom Pobytu. To przedsięwzięcie realizowane jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020 - EFS (dofinansowanie w wysokości 1 675 421,54 zł). Projekt jest realizowany przez podmiot ekonomii społecznej - Wyższą Szkołę Gospodarki w Bydgoszczy przy partnerstwie jednostki samorządu terytorialnego - Powiatu Nakielskiego.

DDP w Paterku ma zacząć funkcjonować od 1 grudnia 2019 roku, natomiast sam projekt potrwać ma do 31 maja 2021 roku. Nabór uczestników do projektu ruszy w drugiej połowie listopada 2019 roku.

Celem głównym projektu jest wzrost dostępności miejsc dziennego pobytu o 20 w ramach nowoutworzonego Domu Dziennego Pobytu w Paterku, a także wzrost kompetencji 10 osób z otoczenia osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym w obszarze pełnionych funkcji opiekuńczych. Łącznie wsparciem ma zostać objętych 30 osób. Grupą docelową są osoby zagrożone ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, niesamodzielne, w tym starsze i z niepełnosprawnościami, zamieszkujące obszar powiatu nakielskiego oraz osoby z otoczenia w/w osób, w tym osoby pełniące obowiązki opiekuńcze, także zamieszkujące obszar powiatu nakielskiego.

W dużym stopniu budynek Centrum został zmodernizowany dzięki ogłoszonemu przez Lokalną Grupę Działania "Stowarzyszenie dla Krajny i Pałuk" konkursowi (dofinansowanie w wysokości ponad 3 mln). Na prace budowlane CAiAS dotyczące obiektów służących rehabilitacji, w związku z potrzebami osób niepełnosprawnych, pozyskano także dofinansowanie ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w wysokości ćwierć miliona złotych.

Materiał: Monika Oleś - Starostwo Powiatowe w Nakle nad Notecią

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu

Oceń artykuł: 23 24

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)