Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

16 września 2019

Ponad 50 tys. zgłoszeń. Krajowa mapa zagrożeń bezpieczeństwa

fot. KWP Bydgoszcz

fot. KWP Bydgoszcz

Ponad 50 220 zgłoszeń nanieśli mieszkańcy województwa kujawsko-pomorskiego od początku# uruchomienia Krajowej Mapy Zagrożeń Bezpieczeństwa. Przypomnijmy Krajowa Mapa Zagrożeń Bezpieczeństwa w woj. kujawsko-pomorskim funkcjonuje od 9 września 2016 roku i jak widać cieszy się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców.

Krajowa Mapa Zagrożeń Bezpieczeństwa to internetowa aplikacja, która służy społeczeństwu do wskazywania miejsc, które według nich jest zagrożone. Każdy obywatel może zgłosić na interaktywnej mapie miejsce, wybierając je z katalogu zagrożeń które uznaje za najbardziej zagrożone czy najbardziej uciążliwe w danym miejscu. Policjanci po otrzymaniu zgłoszenia na bieżąco je weryfikują.

Narzędzie służy poprawie bezpieczeństwa mieszkańców. W województwie kujawsko-pomorskim mieszkańcy dotychczas wskazali ponad 50 220 takich punktów, które uważają za zagrożone. Ponad połowa z nich 54,52 %, zostały potwierdzone przez policjantów a większość jest już na etapie eliminacji.

Najwięcej zgłoszeń dotyczyło :
- nieprawidłowego parkowania pojazdów - 11 862 zgłoszeń,
- przekraczania dozwolonej prędkości - 11 512 zgłoszeń,
- spożywania alkoholu w miejscach niedozwolonych -10 671 zgłoszeń,
- niewłaściwej infrastruktury drogowej - 2 713 zgłoszeń,
- używania środków odurzających - 2 394 zgłoszeń.

Przypominamy, że Krajowa Mapa Zagrożeń Bezpieczeństwa nie zastępuje numerów alarmowych wobec czego nie służy do zgłaszania interwencji, które potrzebują natychmiastowej obsługi. W takich przypadkach należy dzwonić pod numer 112.

Autor. nadkom. Arkadiusz Szkodziński/ KWP Bydgoszcz

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (2)

    No się pytam, w dniu 16-09-2019 18:41:42 napisał:

    A ja zgłaszam parkowanie pod kościołem i efektów nie widać jakoś

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kasy fiskalne Datecs
1200PLN PROMOCJAPLN
Kwasy...
Meble kuchenne - na zamówienie
Odchudzanie
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Botox zmarszczki lwie
Pomoc drogowa
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)