Praktyki w Słowenii. Uczniowie wykonali świeczki z pszczelego wosku

fot. pow.
Piątego dnia staży, w Światowy Dzień Pszczoły odwiedziliśmy# centrum pszczelarstwa „The Beekeeping Education Centre of Gorenjska”, gdzie uczestniczyliśmy w wykładzie na temat pszczół.
Dowiedzieliśmy się o tym, jak ważne są te owady nie tylko dla środowiska, ale także dla kultury słoweńskiej. Dodatkowo mieliśmy możliwość wykonania świeczki z pszczelego wosku, który również jest tutaj produkowany. Degustowaliśmy kilka rodzajów miodu, a następnie odwiedziliśmy "Dom pszczół" oraz tamtejszą kawiarnię. Potem udaliśmy się do kliniki weterynaryjnej, gdzie zachwyciła nas różnorodność sprzętu i wykonywanych zabiegów. Mogliśmy także obserwować zabieg zakładania sondy żołądkowej.
Dzień kontynuowaliśmy w Muzeum Techniki, gdzie mieliśmy możliwość przyjrzenia się starym pojazdom oraz sprzętom rolniczym. Poznaliśmy życiorys Josip Broz Tito, który był przywódcą Socjalistycznej Federacji Republiki Jugosławii i podziwialiśmy kolekcję jego samochodów. Następnie zobaczyliśmy wystawę zwierząt występujących na terenie Słowenii.
Materiał: Klaudia Lewinska, Martyna Walczak - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Samostrzelu
Autorzy nie wyrażają zgody na komentowanie artykułu.
Galeria




















































































Czytaj również
- „Żegluga” zakończyła rok szkolny. Dyrektor życzył udanych wakacji
- Egzamin zawodowy uczniów klas trzecich Żeglugi. Przystąpili uczniowie klas trzecich
- Emocjonująca uroczystość. Podsumowano osiągnięcia uczniów
- Wakacje dla uczniów Staszica już się rozpoczęły. Zostały wręczone świadectwa
- Pasjonaci historii nagrodzeni. Wśród nich uczniowie z naszego powiatu
Co robić w przypadku zatrucia? Jak go unikać?

Jak się zachować w przypadku zatrucia? Jak go unikać? Na co uważać, żeby niego nie doszło?
(czytaj więcej)Nie masz jeszcze prezentu na Dzień Ojca? Zaserwuj alternatywny, bezmięsny obiad!

W ostatnim czasie świętowaliśmy już Dzień Matki i Dzień Dziecka# Teraz przychodzi w końcu pora na Dzień Ojca, który przypada na 23 czerwca. Podaruj swojemu Tacie wspólnie spędzony czas! Specjalnie z tej okazji mamy dla Ciebie propozycję na uroczyste menu w nieco alternatywnej, bezmięsnej odsłonie.
(czytaj więcej)„Czy możemy liczyć na europejską pomoc?”. Rozmowa z Jerzym Gawędą

Ponownie rozmawiamy z radnym Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego# Jerzym Gawędą na temat sytuacji politycznej w Europie w związku z toczącą się wojną w naszym sąsiedztwie. Minęło ponad sto dni od czasu rosyjskiej inwazji na Ukrainę i nadal trudno mówić o szansach na pokój. Zdaniem naszego rozmówcy w samej Europie jest kilka państw, które wcale nie dążą do jego zawarcia.
(czytaj więcej)Zaplanuj wakacyjny wyjazd. Podstawy biwakowej kuchni

Koniec roku szkolnego oraz utrzymujące się wysokie temperatury# zwiastują początek wakacyjnego sezonu wyjazdów i wycieczek. Większość z nas ma już zaplanowane letnie destynacje, jednak jeśli jeszcze nie macie pomysłu, spróbujcie udać się z dala od miejskiego zgiełku! Aby zapewnić sobie odpowiedni jadłospis spędzając urlop na biwaku, warto zaplanować, co stanie się podstawą naszego codziennego menu.
(czytaj więcej)