Dziś mamy 31 maja 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

02 lipca 2019

Racuszki z rabarbarem. Kuchnia szybka i łatwa

Nie macie pomysłu na podwieczorek. Przedstawiamy przepis na pyszne racuszki z rabarbarem.

Skład:
40 dag rabarbaru;
10 dag tłuszczu do smażenia, np. margaryna;
10 dag cukru pudru do posypania racuszków.


na ciasto
2 jajka;
2 łyżki cukru;
12 dag mąki;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany;
szczypta soli.


Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie łączymy masę żółtkową z pianą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę. Całość starannie mieszamy. Opłukany i obrany rabarbar kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ciasta. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy racuszki z obu stron na rumiano. Serwujemy posypane cukrem pudrem.

Materiał: Izabela Chudzyńska

Oceń artykuł: 2 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Ewa, w dniu 02-07-2019 20:53:43 napisał:

    A może być inny owoc

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (0)

    Pascal, w dniu 03-07-2019 00:00:04 napisał:

    Na ile porcji jest przepis?

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Usta - powiekszanie
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Masaż leczniczy
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Torba na akcesoria fryzjerskie
82PLN
Narożnik z funkcją spania, możliwość wyboru tkanin
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Meble łazienkowe
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)