Czynniki rakotwórcze. Nowy wzór formularza dla pracodawców

fot. pixabay
Pracodawcom przypominamy, że do dnia 15 stycznia# 2025 r. należy przesłać „Informację o substancjach chemicznych, ich mieszaninach, czynnikach lub procesach technologicznych o działaniu rakotwórczym, mutagennym lub reprotoksycznym”.
Od 28 lipca 2024 r. obowiązuje nowy wzór formularza załącznik nr 2 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2024 r. w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym, mutagennym lub reprotoksycznym w środowisku pracy (Dz. U. z 2024 r. poz. 1126)
Jednocześnie wskazujemy, że obecny formularz został rozszerzony o dane dotyczące osób zatrudnionych przy pracach z substancjami chemicznymi, ich mieszaninami o działaniu reprotoksycznym.
Dodatkowo do części szczegółowej niniejszego formularza został wprowadzony pkt D. „Charakterystyka narażenia na procesy technologiczne o działaniu rakotwórczym lub mutagennym”.
Wysyłając formularz prosimy o podanie nr telefonu do osoby sporządzającej ww. Informację oraz podpis pracodawcy.
W razie wątpliwości prosimy o kontakt pod nr telefonu: 52 3761865
Druk formularza jest dostępny na stronie internetowej WSSE w Bydgoszczy.
Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy
Czytaj również
- Zwrot nadpłaconej składki zdrowotnej. Należy odesłać wniosek
- Przedsiębiorco pamiętaj! O rocznym rozliczeniu składki zdrowotnej
- Poprawa bezpieczeństwa w pracy. W puli jest 140 mln zł
- Mały ZUS Plus. Termin zgłoszenia upływa 31 stycznia
- Wakacje sładkowe dla przedsiębiorców. Ile osób skorzystało z ulgi?
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
zorro, w dniu 14-01-2025 17:43:10 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!