Dziś mamy 8 czerwca 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

14 stycznia 2025

Czynniki rakotwórcze. Nowy wzór formularza dla pracodawców

fot. pixabay

fot. pixabay

Pracodawcom przypominamy, że do dnia 15 stycznia# 2025 r. należy przesłać „Informację o substancjach chemicznych, ich mieszaninach, czynnikach lub procesach technologicznych o działaniu rakotwórczym, mutagennym lub reprotoksycznym”.

Od 28 lipca 2024 r. obowiązuje nowy wzór formularza załącznik nr 2 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2024 r. w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym, mutagennym lub reprotoksycznym w środowisku pracy (Dz. U. z 2024 r. poz. 1126)

Jednocześnie wskazujemy, że obecny formularz został rozszerzony o dane dotyczące osób zatrudnionych przy pracach z substancjami chemicznymi, ich mieszaninami o działaniu reprotoksycznym.

Dodatkowo do części szczegółowej niniejszego formularza został wprowadzony pkt D. „Charakterystyka narażenia na procesy technologiczne o działaniu rakotwórczym lub mutagennym”.

Wysyłając formularz prosimy o podanie nr telefonu do osoby sporządzającej ww. Informację oraz podpis pracodawcy.

W razie wątpliwości prosimy o kontakt pod nr telefonu: 52 3761865

Druk formularza jest dostępny na stronie internetowej WSSE w Bydgoszczy.

Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy

Oceń artykuł: 13 12

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 3 (11)

    zorro, w dniu 14-01-2025 17:43:10 napisał:

    Oczywiście jak to urzędasy. Podają wiadomość, gdy już formularz wysłany (stary wzór). Jeden dzień przed upływem terminu. Ręce opadają! Rzemieślnik musi zarabiać na wasze utrzymanie (SANEPID), a wy nie raczycie podać wiadomości na czas! No nie mówcie, że "sami się wyżywicie" jak mówiono za komuny.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
KOBIZE
500PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.

(czytaj więcej)
0

Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.

(czytaj więcej)