Dziś mamy 8 czerwca 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

29 maja 2025

Kontrole upraw na obecność GMO. Co wykazały badania?

fot. PIORiN

fot. PIORiN

Podjęte czynności dotyczące upraw GMO# były realizowane poprzez kontrole materiału siewnego znajdującego się w obrocie oraz plantacji nasiennych i produkcyjnych: kukurydzy, rzepaku jarego i ozimego oraz soi.

Nieodłącznym elementem działań kontrolnych jest pobieranie prób. Pobrane próby materiału siewnego (nasiona) oraz materiału roślinnego (liście) były poddawane analizie w Laboratorium Badania GMO Centralnego Laboratorium w Toruniu. Ogółem, w roku 2024 przeprowadzono 2 584 kontrole upraw pod kątem obecności GMO.

Materiał siewny (obrót)

Skontrolowano 483 partie materiału siewnego znajdującego się w obrocie, w tym:

• kukurydzy - 306 prób

• rzepaku - 143 próby

• soi - 34 próby

Plantacje nasienne

Przeprowadzono 568 kontroli plantacji nasiennych kukurydzy, rzepaku i soi, zgłoszonych do oceny. Łącznie zweryfikowana powierzchnia plantacji nasiennych wyniosła 5 478,87 ha. Dla poszczególnych gatunków były to liczby:

• kukurydza - 390 plantacji (4 035,59 ha)

• rzepak - 24 plantacje (268,26 ha)

• soja - 154 plantacje (1 175,02 ha)

Plantacje produkcyjne

Zweryfikowano 1 533 plantacji produkcyjnych na powierzchni 7 769,86 ha. Dla poszczególnych gatunków były to liczby:

• kukurydza - 1 074 plantacje (5 064,46 ha)

• rzepak - 419 plantacji (2 535,32 ha)

• soja - 40 plantacji (170,08 ha)

Wykresy 1-3 ilustrują liczbę kontroli upraw przeprowadzonych w poszczególnych województwach, z podziałem na ustalone gatunki roślin.

Od maja 2024 roku kontrole upraw wspierane są nowym narzędziem informatycznym. Dane o pobranych próbach wprowadzane są do aplikacji dla próbobiorców materiałów pod kątem GMO. Narzędzie to ułatwia oraz usprawnia prace zarówno inspektorów w terenie, jak i pracowników laboratorium. Zapewnia także szybszy proces dokumentowania podjętych i przeprowadzonych czynności kontrolnych.

Wyniki potwierdziły, że w Polsce nie uprawia się roślin zmodyfikowanych genetycznie.

Źródło: Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Oceń artykuł: 3 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    K.N od kawalerki , w dniu 29-05-2025 22:09:40 napisał:

    Wygląda jak by pani w domu pierogi lepiła. Wszędzie propaganda.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Audyt środowiskowy
3000PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Budowa hal
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.

(czytaj więcej)
0

Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.

(czytaj więcej)