Dziś mamy 11 czerwca 2025, środa, imieniny obchodzą:
10 czerwca 2025
Ceramika dla dorosłych. Ostatnie zajęcia przed wakacyjną przerwą
fot. Anna Karolczyk
W piątek odbyły się ostatnie zajęcia ceramiczne #dla dorosłych przed przerwą wakacyjną.
Na wcześniej wypalone prace nakładaliśmy różne szkliwa i tlenki. Po pracy przyszedł czas na podsumowania i podziękowania. Wszyscy uczestnicy zajęć otrzymali od Pani Instruktor Anny Karolczyk drobne upominki.
Materiał: Iwona Biniak / GOK Sadki
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.