Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:

03 sierpnia 2015

Soli nie można jeść do woli

fot. pow.

fot. pow.

Jesteśmy świadomi negatywnego wpływu soli na zdrowie.

78% Polaków wie, że nadmiar tej przyprawy prowadzi do nadciśnienia. Mimo tego sól wciąż króluje w polskiej kuchni. Aż 60% z nas uważa, że potrawy bez tej substancji nie mają smaku.

„Głównym składnikiem soli jest sód – mikropierwiastek potrzebny organizmowi, ale w ilościach niewielkich. Soli wystarczy spożywać 5 g dziennie, czyli tyle, ile mieści jedna łyżeczka do herbaty. Jemy jednak dwa lub trzy razy więcej” – mówi żywieniowiec Iwonna Niegowska. Sól o obniżonej zawartości sodu stosuje zaledwie 7% Polaków.

Od soli kuchennej zdrowsza jest sól morska. Co prawda ma tyle samo sodu, ile sól warzona, ale jest bogatsza w mikroelementy, przede wszystkim jod. Poleca się również sól himalajską, która zawiera siarczany i żelazo, oraz nieprzetworzoną sól kamienną.

Ograniczyć spożycie soli stara się 40% z nas. Jak zachować przy tym smak i aromat potraw? „Warto sięgać po przyprawy: gotowe mieszanki ziół, pieprz, majeranek czy czosnek” – doradza ekspertka.

Materiał: infoWire.pl

Oceń artykuł: 32 20

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    solista, w dniu 04-08-2015 08:10:34 napisał:

    sól- biała śmierć

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ramka wodna na zdjęcie
25,90PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Kalendarz A3 12-miesięczny
42,00PLN
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
0

Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy

Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Wielki Piątek. Czas smutku, żałoby i skupienia

Wielki Piątek jest czasem powagi, smutku, żałoby i skupienia#. W kościele tego dnia nie odprawia się mszy św., tylko ma miejsce wieczorna Liturgia Męki Pańskiej. Najważniejszym jej elementem jest adoracja krzyża. Wierni podchodzą do krucyfiksu, przyklękają i symbolicznym ucałowaniem wyrażają przyjęcie odkupienia Jezusa. Liturgię wielkopiątkową kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu z ciemnicy do tak zwanego Grobu Pańskiego upamiętniającego złożenie do grobu ciała Chrystusa. Grób Pański stanowi ważny element Wielkiego Piątku i jego przygotowywanie jest szczególnie polskim zwyczajem. W grobach tych są często symbole narodowe oraz nawiązania i aluzje do aktualnych wydarzeń oraz problemów społecznych.

(czytaj więcej)
0

Prawdziwy test umiejętności. Zgrupowanie zwane "pętlą taktyczną"

Żołnierze kompanii logistycznej #8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej, którzy w minionych 14 dniach odbywali szkolenie zintegrowane na poligonie w Łojewie, pomyślnie zakończyli końcowy egzamin podsumowujący znajomość wojskowej wiedzy praktycznej doskonalonej podczas tego zgrupowania poligonowego zwany „pętlą taktyczną”.

(czytaj więcej)
0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)