Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

17 września 2019

Spotkanie z policjantami w szkole. Rozmowy o bezpieczeństwie

fot. podkom. Justyna Andrzejewska

fot. podkom. Justyna Andrzejewska

W Szkole Podstawowej w Sadkach policjanci zajmujący się w # nakielskiej komendzie profilaktyką spotkali się z dziećmi, by porozmawiać z nimi na temat bezpieczeństwa. W spotkaniu udział wzięli uczniowie klas I – IV.

W ramach prowadzonej działalności profilaktycznej policjanci z zespołu ds. profilaktyki społecznej, nieletnich i patologii nakielskiej komendy spotkali się z uczniami ze Szkoły Podstawowej z Sadek. Tematem przewodnim zajęć było bezpieczeństwo dzieci w drodze do szkoły oraz zasady zachowania w kontakcie z nieznajomymi.

Mł. asp. Zofia Wrzeszcz i sierż. szt. Marcin Pilch rozmawiali z uczniami z klas I – IV. Mundurowi przypominali obowiązujące przepisach prawa o ruchu drogowym, informowali jak należy zachowywać się w rejonie przejść dla pieszych oraz jak bezpiecznie przez te wyznaczone miejsca przechodzić. Przestrzegali także, iż zabronione jest wbieganie na przejście oraz wchodzenia na nie zza stojących pojazdów.

Funkcjonariusze przypominali też, jak ważną rolę dla bezpieczeństwa pieszych odgrywają odblaski i zachęcali dzieci, aby nosiły je na ubraniach, przez co będą bardziej widoczne dla kierowców. Poznane przepisy dzieci wspólnie z policjantami ćwiczyły na mini miasteczku ruchu drogowego. Dzieci z klas IV dowiedziały się także jak winien być wyposażony rower i co należy zrobić, aby uzyskać kartę rowerową.

Prócz zagadnień związanych z bezpieczeństwem podczas poruszania się po drogach, mundurowi omówili też zasady zachowania w kontakcie z osobami nieznajomymi. Przypominano, aby nie przyjmować od obcych poczęstunków i pod żadnym pozorem nie korzystać z propozycji podwiezienia autem.

Na zakończenie spotkania dzieci otrzymały od policjantów kolorowanki. Część z nich miała też możliwość obejrzeć oznakowany radiowóz i usiąść za jego kierownicą.

materiał: podkom. Justyna Andrzejewska

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

MEBLE PIOTR PASIEKA
Masaż leczniczy
Kasy fiskalne Datecs
1200PLN PROMOCJAPLN
Stół rozkładany + 6 krzeseł
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Meble kuchenne
Budowa magazynów
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)