Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

13 maja 2019

Środki na rozwój społeczny wsi. Podpisano umowy na dofinansowanie

fot. arch

fot. arch

Dziesięć przedsięwzięć sprzyjających rozwojowi obszarów wiejskich otrzymało dofinansowanie# z przypadających na nasz region środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Łączna kwota wsparcia to 458 tysięcy złotych. Uroczystość podpisania umów o dofinansowanie projektów odbyła się w piątek (10 maja)

- Dedykowane społecznościom wiejskim projekty „miękkie” pozwalają uruchomić i wzmocnić potencjał naszej wsi – potencjał przedsiębiorczości, samoorganizacji i współpracy, nie tylko w sferze  rolnictwa i produkcji żywności – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.

Dofinansowanie otrzymało dziesięciu projektów partnerów KSOW: lokalnych grup działania, ośrodka doradztwa rolniczego, izby rolniczej, organizacji pozarządowych i klastra spółdzielczego. Realizowane  przedsięwzięcia dotyczą wielu aspektów rozwoju obszarów wiejskich począwszy od produkcji ekologicznej, promocji produktów tradycyjnych wysokiej jakości, poprzez pszczelarstwo, wsparcie lokalnych liderów i producentów żywności, po aspekty związane z tworzeniem atrakcyjnej oferty turystycznej. Wartość wszystkich projektów to ponad 509 tysięcy złotych, w tym kwota wsparcia ponad 458 tysięcy złotych.

Lista wszystkich umów w załączeniu.

Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich to koordynowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi struktura wykorzystująca unijne środki Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich do wspierania i promowania rozwoju społecznego wsi. Należy do niej m. in. szesnaście ulokowanych w urzędach marszałkowskich sekretariatów regionalnych KSOW. Przypadająca na nasze województwa pula środków KSOW w perspektywie 2014-2020 to 2 miliony euro.

Kujawsko-pomorska strona sieci

materiał: Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego


Oceń artykuł: 6 5
Pliki do pobrania
Lista projektów KSOW.pdf

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Stół rozkładany + 6 krzeseł
Gabaryty (3,2m x 4,5m)
Fotoobrazy na płótnie
od 48,50PLN
Modne aranżacje
Test amortyzatorów
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Blacharstwo
Szczotka elektryczna z jonizacją Fox Red Hot
175PLN 140PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)