Dziś mamy 30 maja 2020, sobota, imieniny obchodzą:

07 października 2019

Światowy Dzień Turystyki. Nastąpiło podsumowanie konkursu

fot. pow.

fot. pow.

W ramach obchodów Światowego Dnia Turystyki, w piątek 27 września 2019 roku w # I Liceum Ogólnokształcącym im. Bolesława Krzywoustego w Nakle nad Notecią odbyła się podniosła uroczystość.

Miłośnicy geografii i turystyki spotkali się w klasopracowni geograficznej naszego Liceum na wydarzeniu o charakterze edukacyjnym kształtującym społeczną świadomość dotyczącą znaczenia i roli turystyki we współczesnym świecie, jak i w naszej krajeńsko-pałuckiej małej ojczyźnie.

Szkolne obchody Dnia Turystyki obejmowały trzy bloki programowe. Pierwszy dotyczył rysu historycznego Światowego Dnia Turystyki oraz ogólnych cech i podziału turystyki, które w bardzo interesujący sposób zreferował uczeń klasy drugiej Mateusz Młodziankiewicz.

Następnie młodzież z zachwytem wysłuchała profesjonalnego wykładu wspartego piękną prezentacją i doświadczeniem podróżniczym Dawida Konwińskiego – kierownika Referatu Turystyki i Sportu Starostwa Powiatowego w Nakle nad Notecią. Prelekcja pozwoliła słuchaczom zrozumieć współczesne kierunki rozwoju  światowej turystyki oraz poznać najciekawsze obiekty turystyczne Krajny i Pałuk.

W trzecim bloku tematycznym nastąpiło podsumowanie wcześniej przeprowadzonego Konkursu Wiedzy o Turystyce. Laureatom i wyróżnionym okolicznościowe dyplomy i nagrody wręczyli: nauczyciel geografii Andrzej Kinderman i kierownik referatu turystyki Dawid Konwiński.

Laureatem I miejsca został Hubert Olszewski (1pr), II miejsca Stanisław Dąbrowski (3pol), a III miejsca Jacek Sobierajski (3pol). Ponadto wyróżnionych zostało czworo uczniów: Marta Kożuchowska, Adam Mika, Hubert Stefaniak (wszyscy 3 pol) oraz Mateusz Młodziankiewicz (2oa), którzy również otrzymali upominki. Na zakończenie uroczystości zabrał głos nauczyciel geografii Andrzej Kinderman podsumowując szkolne obchody Światowego Dnia Turystyki 2019 w Krzywoustym.

materiał: Andrzej Kinderman

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 7 4

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)