Dziś mamy 13 lipca 2020, poniedziałek, imieniny obchodzą:

19 grudnia 2018

Tradycyjna kuchnia świąteczna. Przepisy od KGW

fot. archiwum

fot. archiwum

Przygotowując dania na świąteczny stół często sięgamy po przepisy naszych mam czy babć. # Zachęcamy też do skorzystania z receptur na potrawy z Kujaw i Pomorza, wpisanych na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych: pierogi, zupę z suszonych śliwek czy potrawy z kapusty.

Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej. Ostatnim wpisanym na nią specjałem są kujawskie pierniki z ziemniakami. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 83 wyroby i potrawy z naszego regionu. Cały czas można też zgłaszać kolejne propozycje.

- Produkty z naszego regionu wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych to cenne źródło informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. W nadchodzące święta warto przygotować niektóre z tych potraw we własnej kuchni - również dla ich niepowtarzalnego smaku, który dla wielu z nas jest powrotem do lat dzieciństwa - zachęca marszałek Piotr Całbecki.

Na świąteczny stół proponujemy:
- kujawskie pierogi z kapustą i grzybami – zgłoszone przez Danutę Jaskólską z gminy Bądkowo (powiat aleksandrowski).
-grzybowniczki – zgłoszone przez gospodynię z Łosin, gmina Tuchola (powiat tucholski).
- groch z kapustą – zgłoszony przez Dorotę Rosińską, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre Byczyna-Kolonia (powiat radziejowski).
- kluski z makiem – zgłoszone przez Elżbietę Pińską, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
- wigilijną zupę z suszonych śliwek – zgłoszoną przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
- kujawskie pierniki z ziemniakami – zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
- a także potrawy ze smacznego i zdrowego mięsa karpia nakielskiego ze stawów rybackich w okolicach Ślesina (powiat nakielski) – zgłoszony przez Gospodarstwo Rybackie „Ślesin”.

Dotychczas Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowano 83 przysmaki z naszego województwa, wśród nich: 25 gotowych dań i potraw, 16 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 13 napojów, 8 mięs i produktów mięsnych, 7 warzyw i owoców oraz 6 produktów mlecznych. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
• których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
• będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
• stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).

materiał: Beata Krzemińska - Urząd Marszałkowski w Toruniu

 

 

 

 

Oceń artykuł: 2 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • -6 (10)

    Ja, w dniu 19-12-2018 11:09:03 napisał:

    A co tylko te baby potrafią gotować? Jak by spróbowały moich dań na wigilię to by dopiero się zdziwiły

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sypialnia Dąb Sonoma i wstawki w połyskującej bieli
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Rolery - mezoterapia skóry
Kasa fiskalna ONLINE FAREX PRO300
1299PLN PROMOCJAPLN
MEBLE PIOTR PASIEKA
Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP25
1299PLN PROMOCJAPLN
Kasa fiskalna ONLINE FAREX PRO600
1349PLN PROMOCJAPLN
Pokój dzienny/ młodzieżowy lub sypialnia
0

Postaw na grafit. Ciesz się komfortem domu niezależnie od pory roku

Eksperci są zgodni, że jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji budowlanych#, która szybko się zwróci, jest termomodernizacja, a okres wakacyjny to świetny moment na jej przeprowadzenie.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Kto stawia kropkę nad i? Wprost czy między wierszami?

Każdego dnia komunikujemy się z innymi ludźmi. Na kształt wiadomości wpływ# ma nie tylko mówiący, ale również słuchacz. To, co słyszy adresat, ale przede wszystkim to, jak odbiera on daną wypowiedź, oddziałuje znacznie na jego reakcję. Jak zatem mówić, by zostać właściwie zrozumianym?

(czytaj więcej)
0

Kolorowo na talerzu. Siła warzyw w codziennej diecie

Istotna rola warzyw w codziennej diecie nie wydaje się nowym i zaskakującym #tematem. Świadomość to jedno, ale co z praktyką?

(czytaj więcej)