Dziś mamy 20 lutego 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

09 listopada 2018

Tylko u nas! Tradycyjne rogale marcińskie (sonda)

fot. Izabela Chudzyńska

fot. Izabela Chudzyńska

11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina, który jest coraz bardziej popularny # w naszym powiecie. Rogale marcińskie, które są nieodłącznym elementem świętowania pochodzą z Poznania. A my chcemy się z Państwem podzielić redakcyjnym przepisem na te pyszne smakołyki.

Rogale marcińskie to tradycyjnie przygotowany rogal z białego maku pieczony z okazji Dnia Świętego Marcina.

Tradycja tego święta wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, podczas składania bogom zamieniono woły na ciasto zwijane w wole rogi. kościół łaciński przejął ten zwyczaj uważając, że rogal przypomina podkowę, którą miał zgubić koń świętego.

Tradycja wypieku rogali marcińskich narodziła się w Poznaniu. Najstarsza reklama z tym słodkim wypiekiem pojawiła się już w 1860 roku w "Dzienniku Poznańskim". Jednak popularna jest legenda, że obecna tradycja pojawiła się w listopadzie 1891 roku.

Ciekawostką jest, że aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale marcińskie" lub "rogale świętomarcińskie" musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. W 2015 roku takie pozwolenie uzyskało 101 piekarni i cukierni.

Nazwa również została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Cukiernicy w Poznaniu w Dniu Świętego Marcina sprzedają średnio 250 ton rogali!

Przepis na Marcińskie rogale według Izabeli Chudzyńskiej

Skład:

Ciasto
60 dag mąki pszennej;
300 ml mleka;
1 jajko;
12 dag masła;
8 dag cukru;
2,5 dag drożdży;
sól;
10 dag mocno schłodzonego masła (do przełożenia ciasta).

Masa makowa
40 dag maku;
10 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, figi);
miód lub cukier do smaku;
surowe białko do zagęszczenia masy.

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy ciepłą wodą, dodajemy cukier, jajko, mleko, mąkę i sól. Do dość kleistego ciasta wlewamy roztopione, letnie masło i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto dobrze jest odstawić na noc do lodówki, co ułatwi nam późniejszy etap przekładania go masłem (można także ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut). W tym czasie do zmielonego maku dodajemy miód i cukier (można zdecydować się albo na miód, albo na cukier, ja lubię jedno i drugie) oraz bakalie. Tak przygotowaną masę zagęszczamy białkiem. Następnie wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na pół. Obie części rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Na jednej z nich rozkładamy pokrojone w cienkie plasterki masło, przykrywamy drugą częścią i ponownie rozwałkowujemy. Ciasto kroimy na trójkąty, nakładamy na nie makową masę i zwijamy rogaliki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Gotowe rogaliki lukrujemy (4 łyżki cukru pudru i 1 łyżka gorącej wody) i posypujemy skórką pomarańczową lub grubo pokrojonymi orzechami.

Ankieta

Czy obchodzisz Dzień Świętego Marcina?

  • Tak
    60.9%
  • Nie
    34.8%
  • Nie mam zdania
    4.3%


Oceń artykuł: 6 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    rozżalona , w dniu 15-11-2018 10:12:59 napisał:

    Żaden Marcin mnie na imieniny nie zaprosił, to nie obchodze

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Pokój dzienny / jadalnia/ pokój młodzieżowy
Fale radiowe - przeciwzmarszczkowe
Meblościanka z oferty firmy FADOME
Nadanie modnej linii
Rolki termiczne
0,69PLN 0,49PLN
Sprawdzanie świateł
MEBLE PIOTR PASIEKA
Sprawdzanie skuteczności hamowania
0

Pielęgnacyjne vademecum noworodka. Sprawdź, o czym warto pamiętać

Codzienna opieka nad dzieckiem dostarcza rodzicom wielu okazji do obserwacji oraz #stymulacji wielozmysłowej. Skóra noworodka choć wrażliwa i delikatna z chwilą narodzin jest już w zupełności gotowa do tego, żeby funkcjonować poza organizmem matki. O pielęgnacji, nie tylko w dbaniu o higienę, ale także wspaniałej okazji do bliskości i budowaniu więzi pomiędzy rodzicami i dziećmi mówi położna Jolanta Marat Ignaczak, ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)
0

Najsłodszy dzień w roku. Sprawdź propozycje przepisów na tłusty czwartek!

Pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, amoniaczki, pierniczki na różne #sposoby a może ciasto marchewkowe? Na naszej regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto sięgnąć do tradycyjnych przepisów i przygotować niektóre z tych słodkości.

(czytaj więcej)
0

Pierwsze zabiegi tuż po narodzeniu dziecka. Co warto o nich wiedzieć?

Zaraz po urodzeniu należy umożliwić dziecku nieprzerwany kontakt z matką „skóra do #skóry”. Trwa on zazwyczaj około dwóch godzin i traktujemy go jako naturalne zakończenie aktywnych okresów porodu i rozpoczęcie adaptacji noworodka do nowych warunków życia pozamacicznego. Kontakt „skóra do skóry” powinien też być inicjacją do pierwszego przystawienia dziecka do piersi matki. Moment ten przez wielu nazywany jest złotym standardem przynoszącym korzyści zarówno dziecku, jak i matce w sferze emocjonalnej. Położna, Anna Jedlińska, ambasadorka kampanii „Położna na medal” radzi, co trzeba wiedzieć o pierwszych zabiegach dziecka, tuż po jego urodzeniu.

(czytaj więcej)
0

Opieka położnych w czasie ciąży, porodu i połogu. Wyniki przeprowadzonej ankiety

Wsparcie w trakcie porodu, pomoc w przystawieniu do piersi, umożliwienie kontaktu skóra do skóry, a# może opieka prywatna? – wyniki ankiety internetowej dotyczącej porodu i opieki położniczej i przeprowadzonej wśród mam internautek.

(czytaj więcej)