Dziś mamy 20 września 2019, piątek, imieniny obchodzą:

09 listopada 2018

Tylko u nas! Tradycyjne rogale marcińskie (sonda)

fot. Izabela Chudzyńska

fot. Izabela Chudzyńska

11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina, który jest coraz bardziej popularny # w naszym powiecie. Rogale marcińskie, które są nieodłącznym elementem świętowania pochodzą z Poznania. A my chcemy się z Państwem podzielić redakcyjnym przepisem na te pyszne smakołyki.

Rogale marcińskie to tradycyjnie przygotowany rogal z białego maku pieczony z okazji Dnia Świętego Marcina.

Tradycja tego święta wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, podczas składania bogom zamieniono woły na ciasto zwijane w wole rogi. kościół łaciński przejął ten zwyczaj uważając, że rogal przypomina podkowę, którą miał zgubić koń świętego.

Tradycja wypieku rogali marcińskich narodziła się w Poznaniu. Najstarsza reklama z tym słodkim wypiekiem pojawiła się już w 1860 roku w "Dzienniku Poznańskim". Jednak popularna jest legenda, że obecna tradycja pojawiła się w listopadzie 1891 roku.

Ciekawostką jest, że aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale marcińskie" lub "rogale świętomarcińskie" musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. W 2015 roku takie pozwolenie uzyskało 101 piekarni i cukierni.

Nazwa również została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Cukiernicy w Poznaniu w Dniu Świętego Marcina sprzedają średnio 250 ton rogali!

Przepis na Marcińskie rogale według Izabeli Chudzyńskiej

Skład:

Ciasto
60 dag mąki pszennej;
300 ml mleka;
1 jajko;
12 dag masła;
8 dag cukru;
2,5 dag drożdży;
sól;
10 dag mocno schłodzonego masła (do przełożenia ciasta).

Masa makowa
40 dag maku;
10 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, figi);
miód lub cukier do smaku;
surowe białko do zagęszczenia masy.

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy ciepłą wodą, dodajemy cukier, jajko, mleko, mąkę i sól. Do dość kleistego ciasta wlewamy roztopione, letnie masło i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto dobrze jest odstawić na noc do lodówki, co ułatwi nam późniejszy etap przekładania go masłem (można także ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut). W tym czasie do zmielonego maku dodajemy miód i cukier (można zdecydować się albo na miód, albo na cukier, ja lubię jedno i drugie) oraz bakalie. Tak przygotowaną masę zagęszczamy białkiem. Następnie wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na pół. Obie części rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Na jednej z nich rozkładamy pokrojone w cienkie plasterki masło, przykrywamy drugą częścią i ponownie rozwałkowujemy. Ciasto kroimy na trójkąty, nakładamy na nie makową masę i zwijamy rogaliki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Gotowe rogaliki lukrujemy (4 łyżki cukru pudru i 1 łyżka gorącej wody) i posypujemy skórką pomarańczową lub grubo pokrojonymi orzechami.

Ankieta

Czy obchodzisz Dzień Świętego Marcina?

  • Tak
    60.9%
  • Nie
    34.8%
  • Nie mam zdania
    4.3%


Oceń artykuł: 6 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    rozżalona , w dniu 15-11-2018 10:12:59 napisał:

    Żaden Marcin mnie na imieniny nie zaprosił, to nie obchodze

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sprawdzanie świateł
GratisPLN
Kasa fiskalna Sharp
1844PLN PROMOCJAPLN
Makijaż na każdą okazję
Pieczątki Colop
Gabinet / jadalnia / pokój dzienny
Fotopoduszka w kształcie serca
30,00PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Meble systemowe w kolorze Biały Uni Mat / Biały Mat
0

Pralka w kuchni? Dlaczego nie!

W polskich kuchniach zmywarki to już codzienność. Niemal każdy kuchenny projekt zakłada obecność tego rodzaju urządzenia z przyczyn praktycznych i ekonomicznych.

(czytaj więcej)
0

Kocioł gazowy alternatywą dla „kopciucha”. Dlaczego warto zdecydować się na wymianę źródła ciepła?

Jesień coraz bliżej i już niebawem będziemy uruchamiać ogrzewanie w naszych domach.# To ostatni dzwonek, by wymienić zasilane węglem, przestarzałe i nieefektywne „kopciuchy” na kotły gazowe, które umożliwią zaoszczędzenie energii oraz oddychanie czystszym powietrzem.

(czytaj więcej)
0

E-rewolucja. Cyfryzacja w służbie zdrowia

E-recepty w aplikacji mObywatel, profil zaufany potwierdzany w przychodni – to tylko kilka najnowszych ułatwień dla pacjentów#, które przygotowaliśmy wspólnie z Ministerstwem Zdrowia. W poniedziałek na briefingu w Siedlcach mówił o nich minister cyfryzacji Marek Zagórski.

(czytaj więcej)
0

Cukrzyca ciążowa. Jak sobie z nią radzić ?

Cukrzyca ciążowa to choroba dotycząca około 4-7% kobiet w ciąży.# Jest to jednostka chorobowa, na którą najczęściej zapadają przyszłe mamy. Ze względu na szerszy dostęp do diagnostyki, rozpoznawana jest ona u kobiet znacznie częściej niż kiedyś. Nieleczona cukrzyca ciążowa może stwarzać zagrożenie zarówno dla mamy jak i dla rozwijającego się płodu. Jak rozpoznać cukrzycę ciążową, jak ją leczyć, opisuje położna Alina Jedlińska – ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)