Uczniowskie staże w Grecji - dzień 9. Lekcja o produkcji białego sera
fot. pow.
Kolejny dzień naszego pobytu w Grecji rozpoczęliśmy wizytą w wytwórni # sera białego.
Wzbogaciliśmy swoją wiedzę w zakresie technologicznej produkcji twarogu i jego przechowywania. Dowiedzieliśmy się, że najbardziej znanym i najlepiej rozpoznawalnym serem greckim jest feta. Jest to tradycyjny grecki ser produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim lub tylko z mleka owczego.
Obecnie fetę produkuje się z pełnotłustego twarogu, który po odsączeniu serwatki formuje się w bloki i moczy w solance, minimum 2-3 miesiące. Feta pakowana jest w metalowe pojemniki lub hermetyczne, plastikowe opakowania.
Następnie udaliśmy się do greckiej firmy Milkplan zajmującej się produkcją i marketingiem sprzętu dla zwierząt, transportem mleka i zbiornikami chłodniczymi, systemami i zastosowaniami technologicznymi dla gospodarstw hodowlanych. Dowiedzieliśmy się, że firma ta posiada wiodącą pozycję w Grecji i jest jedną z największych na międzynarodowym rynku sprzętu do hodowli zwierząt, a jej sieć eksportowa obejmuje 81 krajów na całym świecie. Zobaczyliśmy urządzenia inżynieryjne, takie jak urządzenia do cięcia i spawania laserowego, linie przenoszenia metalu, a także systemy precyzyjnego wykrawania.
Weterynarze natomiast odwiedzili grecką szkolę podstawową, gdzie omówili uczniom w języku angielskim prezentację na temat dobrostanu i traktowania zwierząt. Następnie w lecznicy obserwowali usuwanie kamienia nazębnego u psa za pomocą specjalistycznego sprzętu dentystycznego wraz z wyrywaniem ruchomych zębów górnych i dolnych oraz samodzielnie wykonywali strzyżenie psa.
materiał: Wojciech Olearczyk – uczeń ZSP w Samostrzelu
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- XV Olimpiada Policyjna. Paweł Kowalski z Krzywoustego na 8. miejscu w Polsce
- Kurs "Stewardessy i stewarda linii lotniczych". Szkolenie w Żegludze
- Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Martyna i Kamil laureatami
- Wspólne zajęcia z okazji Dnia Ziemi. Ciekawostki na temat ekologii
- Akcja "Żonkile". Społeczność "Łokietka" pamięta o powstańcach
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek# w ciągu dnia. Dzięki niemu dostarczamy organizmowi węglowodany, które są źródłem energii.
(czytaj więcej)Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka
Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców
W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.
(czytaj więcej)