Dziś mamy 16 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

26 listopada 2018

Warsztaty kulinarne w Minikowie. Krajna od Kuchni

fot. pow

fot. pow

W ramach projektu współpracy „Cztery pory roku na Krajnie”, realizowanego przez cztery Lokalne Grupy# Działania z terenu historycznej Krajny, Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zorganizowało kulinarne zajęcia edukacyjne dla dzieci i młodzieży pt. „Krajna od Kuchni”.

Celem spotkań jest promocja walorów kulturowych, w tym kulinarnych historycznej Krajny z wykorzystaniem atrakcyjnych form aktywności tj. warsztatów kulinarnych. Uczestnicy zdobędą ogólną wiedzę dotyczącą regionu, nabędą praktycznych umiejętności przygotowywania tradycyjnych potraw kuchni Krajny, jak również posiądą umiejętność rozpoznawania lokalnych produktów i ich związku z regionem, w którym żyją. Zajęcia odbyły się 22 listopada br. w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie. Młodzież przygotowywała tradycyjne produkty i potrawy z gęsiny i karpia. Część praktyczną poprzedził wykład z zakresu edukacji regionalnej „Tradycje kulinarne Krajny”.

W warsztatach uczestniczyli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Łokietka w Lubaszczu: Julia Sołdan, Paulina Gawrych, Sara Staszewska, Olga Kachelska, Nicola Nowak oraz Daniel Komorski.

Materiał: Agnieszka Andrzejewska

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 3 5

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie

Mniszek lekarski to cenna roślina znana #z wielu prozdrowotnych właściwości. Nadszedł właśnie najlepszy moment na zbiór kwiatów. Można z nich przyrządzić miód lub syrop, który przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

(czytaj więcej)
0

Połowa szkolenia nowo wcielonych Terytorialsów. Wkrótce przysięga

To już połowa szkolenia nowo wcielonych# Terytoriasów w 82 batalionie lekkiej piechoty z Inowrocławia. Jest to bardzo intensywny element szkolenia podstawowego żołnierzy, który zakończy się złożeniem uroczystej przysięgi wojskowej 20 kwietnia br.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Kanału Bydgoskiego. Dużo dobrego humoru

Wczorajszą wędrówkę rozpoczęliśmy #w Bydgoszczy, skąd w piętnastoosobowym składzie wędrowaliśmy wzdłuż Kanału Bydgoskiego.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Światowy Dzień Trzeźwości. Jak alkohol wpływa na nasz organizm?

Co roku 15 kwietnia Światowa Organizacja Zdrowia apeluje#, aby przynajmniej w tym jednym dniu powstrzymać się od spożywania jakichkolwiek produktów alkoholowych. Chce tym samym zwrócić uwagę na problem alkoholizmu oraz zagrożeń zdrowotnych wynikających z nadużywania alkoholu. Według WHO alkohol znajduje się na trzecim miejscu wśród czynników ryzyka dla zdrowia populacji. Większe ryzyko niesie za sobą palenie tytoniu i nadciśnienie tętnicze. Ponad 60 rodzajów chorób i urazów ma związek ze spożywaniem alkoholu.

(czytaj więcej)