Dziś mamy 30 maja 2020, sobota, imieniny obchodzą:

20 grudnia 2016

Zapachniało piernikami. Ich przygotowanie wymagało wiele pracy

fot. pow.

fot. pow.

W szkole w Dębowie zapachniało pieczonymi piernikami.

Dzieci z oddziału przedszkolnego miały pracowite dni. Najpierw odpowiednio się przygotowały; przyniosły wałki i foremki, potem poznały składniki i sposób wykonania ciasta. Z pasją i sercem wałkowały to ciasto, wykrawały foremkami różne kształty.

Pod czujnym okiem pomagających mam obserwowały pieczenie w piekarniku. Po kilku dniach z zaangażowaniem przystąpiły do lukrowania i ozdabiania wyrobów. Zapachy... słodki lukier... kolorowe posypki... bakalie... to wszystko spowodowało, że znany jest nam smak tych ciastek, ale zrobiliśmy ich tak wiele, że wystarczy na klasową wigilię oraz upominek do domu.

Specjalne podziękowanie za przygotowanie ciasta oraz realizację tego zadania składam Pani Elżbiecie Przyweckiej oraz Pani Justynie Gaj za pomoc w pieczeniu.

materiał: Bożena Matczak, Wanda Olewicz-Chuda

Autorki nie wyrażają zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 9 67

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)