Dziś mamy 1 grudnia 2023, piątek, imieniny obchodzą:

02 października 2023

"Jesień na talerzu". Trzecie warsztaty kulinarne uczniów

fot. powierzone

fot. powierzone

"Jesień na talerzu", to już trzecie warsztaty kulinarne# uczniów Branżowej Szkoły I stopnia ZS im. Władysława Łokietka w Lubaszczu.

29 września 2023 r kolejny raz  uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pod bacznym okiem pana Szymona Brukwickiego z Akademii Rozwoju Kulinarnego w Nakle nad Notecią.

Tym razem do przygotowania potraw wykorzystano dobrodziejstwa jesiennej pory roku, czyli dynię, grzyby, śliwki i jabłka.  W menu warsztatów znalazło się wszystko, co zdrowe, jesienne i smaczne: zupa krem z dyni pod kapeluszem z ciasta francuskiego, tatar z kaparami wykonany techniką wędzenia, (podawany z grzankami z chleba pomidorowo-serowego własnego wypieku), policzki wieprzowe w sosie grzybowo-śliwkowym z puree czosnkowym oraz szarlotka zdekonstruowana.

Ponownie cieszyliśmy się  cudowną atmosferą, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon.

Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów.

Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „LUBię gotować”  zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.

Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 11 5

Czytaj również

udostępnij na FB
0

"Aktywny Dzisiaj dla Zdrowia w Przyszłości". Nowa edycja programu

W 2024 roku ruszy kolejna edycja programu WF z AWF#. Inicjatywa jest realizowana we współpracy Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Na realizację zadania przeznaczymy blisko 30 mln zł. Projekt jest poświęcony szeroko rozumianej profilaktyce prozdrowotnej.

(czytaj więcej)
0

Znaczny wzrost liczby studentów z Ukrainy. Najnowszy raport OPI

Ośrodek Przetwarzania Informacji (OPI) opublikował #na portalu RAD-on najnowszy raport „Cudzoziemcy na uczelniach w Polsce”. Publikacja ta zawiera dane za rok akademicki 2022/2023. Tym razem najnowszą edycję raportu ekspertki i eksperci z Laboratorium Baz Danych i Systemów Analityki Biznesowej w OPI uzupełnili o dodatkowy rozdział dotyczący studentów z Ukrainy. Agresja Rosji na naszego sąsiada spowodowała wzrost liczby ludności pochodzenia ukraińskiego w Polsce, co wpłynęło także na zainteresowanie cudzoziemców ofertą edukacyjną polskich uczelni. W roku akademickim 2022/2023 liczba studentów z Ukrainy wzrosła aż o ponad 12 119 osób. Jest ich już obecnie 48 150 osób.

(czytaj więcej)
0

Nowe paliwo na stacjach benzynowych. Zmiany od 1 stycznia

Od 1 stycznia 2024 r. na stacjach paliw w Polsce będzie wprowadzane sukcesywnie nowe paliwo# - benzyna silnikowa 95-oktanowa z zawartością do 10% biokomponentów – tzw. E10. Benzyna silnikowa E10 zastąpi na stacjach paliw benzynę E5 o liczbie oktanowej 95. Benzyna silnikowa E5, która zostanie zastąpiona benzyną E10, zawiera maksymalnie do 5% objętościowo biokomponentów (bioetanolu), podczas gdy benzyna E10 będzie zawierała maksymalnie do 10% objętościowo biokomponentów. Ta zmiana nie wymaga dodatkowych działań od większości właścicieli pojazdów. W dokumentach pojazdu lub na klapie wlewu paliwa w samochodzie powinno znajdować się charakterystyczne oznaczenie E10 – potwierdzające dostosowanie samochodu do nowego paliwa. Właściciele starszych pojazdów powinni sprawdzić, czy ich pojazdy są dostosowane do tankowania nowego paliwa.

(czytaj więcej)
0

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa. Podsumowanie wsparcia

Program Operacyjny #Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ), współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD) to łącznie 9 Podprogramów realizowanych w latach 2014-2023.

(czytaj więcej)