Dziś mamy 23 września 2021, czwartek, imieniny obchodzą:

23 stycznia 2016

Karnawałowe słodkości

Do Tłustego Czwartku, w którym to będziemy objadać się pączkami zostało jeszcze nieco czasu. Aby karnawałowej tradycji stało się zadość, przygotujmy # tradycyjne faworki.

Inna nazwa tych pysznych ciastek to chruściki, chrust, a także jaworki. Przygotowane z ciasta śmietanowego, smażone w głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem z pewnością umilą zimowe popułudnia niejednego łasucha. Podajemy tradycyjny przepis na ten karnawałowy przysmak.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 5 dużych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • łyżka spirytusu bądź octu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • olej, albo smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. Przez ten czas rozbite ciasto zawijamy i rozbijamy ponownie.  Dzięki temu będzie ono jednolite, elastyczne, a po usmażeniu smakowicie kruche.

Następnie, ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Staramy się posypywać blat mąką jak najrzadziej. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Tak przygotowane faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.

Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

Oceń artykuł: 149 117

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Torba na akcesoria fryzjerskie
82PLN
Pokój dzienny/ młodzieżowy lub sypialnia
Zestaw wypoczynkowy na stelażu drewnianym
Sprawdzanie zadymienia i analiza spalin
Meblościanka z oferty firmy FADOME
Szampon wiśniowy do włosów farbowanych Joanna 1l
15PLN
Koloryzacja - nowoczesne techniki
Deska elewacyjna
0

Dzień Bez Samochodu. Zostaw auto w garażu i nadrób zaległości!

Zdarza Ci się narzekać, że masz za mało czasu na czytanie, oglądanie filmów, albo# załatwianie spraw urzędowych? Jeśli dodatkowo jesteś kierowcą – mamy dla Ciebie dobrą radę. Dziś, w Dzień Bez Samochodu, zostaw auto w garażu i nadrób zaległości!

(czytaj więcej)
0

Młodzi chętnie kontynuują tradycję przygotowywania przetworów na zimę

Polacy kochają przetwory – po raz kolejny pokazało cykliczne# badanie Barometr Providenta. Za specjałami ze słoika nie przepada zaledwie 3 proc. respondentów. Choć ulubionym przysmakiem Polaków w każdym wieku są kiszone ogórki, można zauważyć, że im młodsi badani, tym większa słabość do słodkich, owocowych smaków.

(czytaj więcej)
0

Apetyt na kawę służy zdrowej starości. Dobroczynne związki zaklęte w filiżance

Co piąty mieszkaniec Unii Europejskiej ma 65 lat i więcej#. Oznacza to, że niemal 100 milinów ludzi na naszym kontynencie mierzy się z wyzwaniami późnego wieku. Wśród nich znajduje się wiele rodzajów zaburzeń zdolności poznawczych, w tym choroba Alzheimera. Schorzenie to dotyka już 5 proc. osób w tym wieku. Przewiduje się, że populacja osób starszych będzie rosła, co prawdopodobnie będzie równoznaczne ze wzrostem liczby osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Nie dziwi więc zwiększony wysiłek naukowców w celu poszukiwania czynników mogących przedłużać sprawność umysłową. Jedynym z nich, szczególnie przykuwającym uwagę badaczy, jest kawa.

(czytaj więcej)
0

Rozmowa szer. Agatą Wasiluk. W weekend zdobyła V-ce Mistrzostwo Polski

Żołnierz 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony# Terytorialnej szer. Agata Wasiluk ma 24 lata. Pochodzi z Bydgoszczy, na co dzień służy w 82 batalionie lekkiej piechoty w Inowrocławiu, który podlega pod brygadę. Ma 177 cm wzrost i 64 kg wagi. Ukończyła studia pierwszego stopnia z wychowania fizycznego.

(czytaj więcej)