Dziś mamy 16 września 2021, czwartek, imieniny obchodzą:

27 lipca 2021

Polacy nie chcą rezygnować z mięsa dla dobra klimatu. Zmiana jest konieczna

fot. pow.

fot. pow.

Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to# jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu. Tymczasem, tylko niewielu z nas byłoby skłonnych do podjęcia takiego kroku w trosce o planetę – pokazują to wyniki najnowszego badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzonego przez Upfield.

Standardowa dieta Polaków

Wyniki badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzonego przez Upfield w czerwcu 2021 roku pokazały m.in., jak odżywiają się Polacy. Zgodnie z odpowiedziami respondentów, aż 73% mieszkańców Polski jada „standardowo” – tzn. zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. 22% ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzając do swojego jadłospisu więcej produktów roślinnych – będąc na diecie fleksitariańskiej. 3% respondentów to natomiast wegetarianie, którzy zadeklarowali, że w ich diecie nie ma mięsa, a 1% to weganie, którzy jadają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Polacy nie chcą rezygnować z mięsa i nabiału dla dobra planety

Jednak choć niemal wszyscy respondenci badania Upfield wskazali, że stan środowiska to dla nich kwestia istotna (99%), to jednak osoby, które zadeklarowały, że na co dzień jadają „standardowo”, rzadko byłyby skłonne do zrezygnowania z jedzenia mięsa i nabiału w celu przeciwdziałania zmianie klimatu.

Według deklaracji, aż 65% osób będących na standardowej diecie nie chciałoby zrezygnować z jedzenia mięsa i nabiału z myślą o planecie. Tylko co czwarta osoba odżywiająca się „standardowo” zadeklarowała, że mogłaby zrezygnować z mięsa i nabiału w celu przeciwdziałania zmianie klimatu (25%). Jak pokazały wyniki analizy Upfield, na taki krok częściej zdecydowałyby się osoby o wyższej świadomości ekologicznej, intensywnie śledzące informacje na temat zmiany klimatu oraz mające obawy o skutki tych zmian. Pokazuje to, że większa wiedza i świadomość o stanie środowiska przekładają się na skłonność do podejmowania działań z myślą o nim.

Osoby, które preferują „standardowy” system żywienia, najczęściej jako ewentualną motywację do ograniczenia spożycia mięsa i nabiału w swojej diecie wskazywały natomiast na względy zdrowotne (65% badanych), niższą cenę produktów roślinnych (19%) i ich większą dostępność (14%). Jednak rzadko impulsem do zmiany sposobu żywienia na bardziej roślinny mogłaby być sama chęć dbania o środowisko i planetę (to motywacja tylko dla 8% badanych).

Negatywny wpływ na klimat produkcji zwierzęcej

Jednak prof. Zbigniew Karaczun (SGGW), zauważa, że nie jest to właściwe podejście, a zmiana diety na bardziej roślinną, a także ograniczenie jedzenia mięsa i nabiału, to działania wręcz konieczne.

„Produkcja mięsa ma znacząco większy ślad węglowy niż produkcja roślinna. W kontekście żywności – największy, negatywny wpływ na klimat ma hodowla przeżuwaczy (krowy, owce, kozy) i produkcja żywności pochodzącej z ich hodowli. Jest to spowodowane tym, że w naturalnych procesach metabolicznych z ich układu pokarmowego emitowany jest metan. Tak więc ograniczenie lub rezygnacja z mięsa i produktów odzwierzęcych w diecie może przyczynić się do zmniejszenia presji wywieranej przez człowieka na klimat i powstrzymania kryzysu. Każdy z nas ma wpływ na to, jak wyglądać będzie przyszłość – podejmując decyzję już przy sklepowej półce. Jest to bardzo duża odpowiedzialność, której powinniśmy być świadomi” – komentuje wyniki prof. Karaczun.

Materiał: Anna Trela

Oceń artykuł: 5 92

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (5) Zgłoś naruszenie zasad

    • 4 (8)

    pol70, w dniu 27-07-2021 09:34:28 napisał:

    Wszystko jest dobrze i nie ma co temu zakłócać. Jak świat światem jesteśmy tak ukształtowani, że każdy drapieżnik ma kły i jest mięsożerny (jak i też człowiek) a pozostali są trawożerni. Ja nie będę żywił się na polu a krowa nie będzie jadła mięsa i niech tak zostanie.

    odpowiedz

    • 5 (7)

    Nakielanin , w dniu 27-07-2021 09:45:38 napisał:

    Jakoś dawniej jedli mięso i klimat nie był taki zły więc nie w tym problem . Duża liczba samochodów co za tym idzie spalin, trujące substancje wydobywające się z zakładów przemysłowych, plastik i inne odpady spalane w piecach , wycinanie drzew na rzecz betonu temu trzeba się przyjrzeć , to człowiek niszy naturę a ona nam odpłaca

    odpowiedz

    • -2 (6)

    Obserwator, w dniu 27-07-2021 11:12:15 napisał:

    Jakie banaluki przecierz wiecej chemi jest w roslinach niz w miesie a problem lezy gdzie indziej

    odpowiedz

    • -2 (4)

    niech żyje (albo i nie) PIS, w dniu 27-07-2021 12:13:56 napisał:

    Czyli sprowadzajcie ku.wa dalej to mięcho za 9zł/kg zasmradzajcie i zatruwajcie fermami legalnymi i nielegalnymi środowisko. Nie twórzcie dalej Ustawy odorowej,bo lepiej dla rządu jak ludzie walczą między sobą o prawo do godnego życia . Niszczcie swoje rodzimy gospodarstwa pop[rzez ASF. A rząd ma się się dobrze. Przypomniało mi sie zdjęcie uśmiechniętego ze szczęścia Kaczora z kotem na ręce.

    odpowiedz

    • 4 (8)

    wypasacz świń, w dniu 27-07-2021 15:06:11 napisał:

    PiS ma już wprawę w narodowym zamordyźmie,więc wcale mnie to nie zdziwi jak ustanowią ustawowo że w tygodniu tylko pod groźbą chłosty lub aresztu jeden dzień będzie mięsny.Pozostałe rybne i warzywne do wyboru.Czy to będzie konstytucyjne-? O to zadba odkrycie towarzyskie pana kaczyńskiego-pani przylębska z TK lub komunistyczny prokurator w tymże towarzystwie się obracający.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Stół z blatem szklanym + krzesła
Sypialnia Orzech Włoski/ Czarny lub Dąb Denver
MEBLE PIOTR PASIEKA
Nadanie modnej linii
Sprawdzanie zawieszenia pojazdu
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
MEBLE PIOTR PASIEKA
0

Czteroosobowa rodzina marnuje rocznie żywność wartą nawet 3 tys. zł

Zgodnie z danymi Programu Racjonalizacji Strat i# Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM), ok. 40% marnowanej żywności w Polsce generują produkcja, przetwórstwo i dystrybucja, a 60% – konsumenci. To oznacza, że za wyeliminowanie problemu odpowiedzialni są wszyscy: od producentów rolnych zaczynając, poprzez przetwórców i sieci handlowe, na gospodarstwach domowych kończąc.

(czytaj więcej)
0

Znaczki upamiętniające beatyfikacje Prymasa Tysiąclecia oraz Matki Czackiej

Poczta Polska wprowadza do obiegu dwa znaczki upamiętniające# proces beatyfikacyjny Kardynała Stefana Wyszyńskiego oraz matki Elżbiety Róży Czackiej. Emisje obu walorów zaplanowano na 12 września br., dzień uroczystej mszy beatyfikacyjnej.

(czytaj więcej)
0

Pomysł na domowy makaron. Jak zrobić go samodzielnie w domu?

Jesienna dieta to okazja do eksperymentowania i# próbowania nowych smaków. Bogactwo grzybów, warzyw czy orzechów pozwoli, nawet początkującym, poczuć się jak prawdziwy szef kuchni. Dynia, cukinia, papryka czy bakłażan będą idealnie komponować się z wszelkiego rodzaju sosami i makaronami. Jeżeli chcemy zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę, warto zrobić wszystko od podstaw. W tekście znajdziesz pomysł na makaron oraz rady z jakiego gadżetu kuchennego warto skorzystać, aby gotowanie było szybsze i łatwiejsze.

(czytaj więcej)
0

Coraz więcej e-Polaków. Tysiące elektronicznych zgłoszeń narodzin

Tylko w tym roku Polacy zgłosili online przyjście na świat ponad 100 tysięcy dzieci. W sumie - z naszej e-usługi skorzystali już niemal 350 tysięcy razy.

(czytaj więcej)