Wycieczka dydaktyczna do Potulic. Młodzież poznaje historię regionu

fot. ZSCKR w Samostrzelu
20 maja uczniowie kl. I HTL i kl. I FT udali się# na wycieczkę dydaktyczną do Potulic- miejscowości o bogatej historii, ściśle związanej z postacią hrabiny Anieli Potulickiej.
Celem wyjazdu było przybliżenie młodzieży historii regionu, rozwijanie postaw patriotycznych poprzez bezpośredni kontakt z miejscami upamiętniającymi ważne wydarzenia z przeszłości oraz zapoznanie z życiem i działalnością jednej z najbardziej zasłużonych postaci dla lokalnej społeczności.
Podczas wycieczki uczniowie zwiedzili dawny pałac Potulickich, który za czasów hrabiny był centrum życia kulturalnego i społecznego regionu. Odwiedzili także kaplicę pałacową, gdzie hrabina została pochowana. W trakcie zwiedzania pani dyrektor Zespołu Szkolno- Przedszkolnego w Potulicach przybliżyła historię życia hrabiny i jej działalność charytatywną. Wyjaśniła także, dlaczego szkoła w Potulicach nosi imię „Dzieci Potulic”. Uczniowie poznali również historię obecnego więzienia, które początkowo funkcjonowało jako obóz przesiedleńczy dla Polaków wysiedlonych z terenów wcielonych do III Rzeszy, a później jako miejsce przymusowej pracy oraz przetrzymywania dzieci i dorosłych.
Wycieczka okazała się ważnym doświadczeniem edukacyjnym i emocjonalnym. Uczestnicy zgodnie podkreślali, że poznanie historii „tu, gdzie się wydarzyła” pomaga lepiej zrozumieć przeszłość i buduje wieź z miejscem, w którym się żyje.
Materiał: Damian Poniewierski / ZSCKR w Samostrzelu
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria











Czytaj również
- Zjazd Szkół Rolniczych w Warszawie. Nie zabrakło uczennic z Samostrzela
- Ponownie zawitali do Warszawy. Uczniowie Czwórki i Żeglugi w stolicy
- Spotkanie międzypokoleniowe. Seniorzy zawitali do szkoły
- Uczniowie zdobyli praktyczne umiejętności. Warsztaty hotelarzy
- Patronat nad klasami hotelarskimi. Współpraca z pałacem
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)