Kontrole upraw na obecność GMO. Co wykazały badania?

fot. PIORiN
Podjęte czynności dotyczące upraw GMO# były realizowane poprzez kontrole materiału siewnego znajdującego się w obrocie oraz plantacji nasiennych i produkcyjnych: kukurydzy, rzepaku jarego i ozimego oraz soi.
Nieodłącznym elementem działań kontrolnych jest pobieranie prób. Pobrane próby materiału siewnego (nasiona) oraz materiału roślinnego (liście) były poddawane analizie w Laboratorium Badania GMO Centralnego Laboratorium w Toruniu. Ogółem, w roku 2024 przeprowadzono 2 584 kontrole upraw pod kątem obecności GMO.
Materiał siewny (obrót)
Skontrolowano 483 partie materiału siewnego znajdującego się w obrocie, w tym:
• kukurydzy - 306 prób
• rzepaku - 143 próby
• soi - 34 próby
Plantacje nasienne
Przeprowadzono 568 kontroli plantacji nasiennych kukurydzy, rzepaku i soi, zgłoszonych do oceny. Łącznie zweryfikowana powierzchnia plantacji nasiennych wyniosła 5 478,87 ha. Dla poszczególnych gatunków były to liczby:
• kukurydza - 390 plantacji (4 035,59 ha)
• rzepak - 24 plantacje (268,26 ha)
• soja - 154 plantacje (1 175,02 ha)
Plantacje produkcyjne
Zweryfikowano 1 533 plantacji produkcyjnych na powierzchni 7 769,86 ha. Dla poszczególnych gatunków były to liczby:
• kukurydza - 1 074 plantacje (5 064,46 ha)
• rzepak - 419 plantacji (2 535,32 ha)
• soja - 40 plantacji (170,08 ha)
Wykresy 1-3 ilustrują liczbę kontroli upraw przeprowadzonych w poszczególnych województwach, z podziałem na ustalone gatunki roślin.
Od maja 2024 roku kontrole upraw wspierane są nowym narzędziem informatycznym. Dane o pobranych próbach wprowadzane są do aplikacji dla próbobiorców materiałów pod kątem GMO. Narzędzie to ułatwia oraz usprawnia prace zarówno inspektorów w terenie, jak i pracowników laboratorium. Zapewnia także szybszy proces dokumentowania podjętych i przeprowadzonych czynności kontrolnych.
Wyniki potwierdziły, że w Polsce nie uprawia się roślin zmodyfikowanych genetycznie.
Źródło: Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
K.N od kawalerki , w dniu 29-05-2025 22:09:40 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!