Startuje sezon grillowy! Czas na smakowe eksperymenty z sosami

fot. pow.
Jeden grill, dwa charaktery. Planując# wiosenne spotkanie z przyjaciółmi warto w menu uwzględnić tortillę z halloumi i warzywami. .
To danie, które łączy prostotę z nowoczesnością, a jego smak można dowolnie modelować. Wszystko zależy od wybranego sosu z oferty WSP „Społem”. W wersji z Sosem Kieleckim amerykańskim tortilla nabiera wyrazistego, lekko pikantnego charakteru. Dodatek – inspirowany kuchnią zza oceanu – idealnie współgra z grillowanym serem, papryką i cukinią. Nadaje potrawie lekko „fastfoodowego” sznytu, ale w domowej, zdrowszej odsłonie. Z kolei Sos Kielecki prażona cebulka wprowadza nutę słodyczy i przyjemnej kremowości. W połączeniu z warzywami z grilla i delikatnym halloumi tworzy zestawienie, które przypadnie do gustu fanom łagodniejszych, ale wciąż wyrazistych smaków.
Grillowana tortilla z halloumi i warzywami w dwóch odsłonach
Składniki (na 2 porcje):
– 2 placki tortilli
– 200 g sera halloumi
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 cukinii
– garść rukoli
– 2 łyżki Sosu Kieleckiego amerykańskiego lub Sosu Kieleckiego prażona cebulka WSP „Społem”
– oliwa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa i halloumi pokrój w plastry, skrop oliwą, posól i grilluj do uzyskania rumianych pasków. Tortillę lekko podgrzej na grillu lub suchej patelni. Na środek każdej porcji nałóż rukolę, grillowane warzywa, ser, a na koniec sos – w zależności od preferencji smakowych. Zawiń jak burrito i podawaj jeszcze ciepłe.
Smaki, które zostają na dłużej
Produkty WSP „Społem” to klasyka polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Dzięki wysokiej jakości składnikom i starannie dobranym recepturom, nawet najprostsze dania zyskują zupełnie nowy wymiar. Sos kielecki amerykański i Sos Kielecki prażona cebulka sprawdzą się zarówno jako dodatek do grilla, jak i baza do burgerów, hot-dogów czy kanapek na zimno.
Więcej inspiracji na sezon grillowy znaleźć można na stronie: www.wspspolem.com.pl
Materiał: Ewa Kawiecka
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)8 czerwca - Dzień Informatyka. Mistrzowie cyfrowego świata

8 czerwca obchodzimy w Polsce Dzień Informatyka# – święto osób, bez których trudno wyobrazić sobie współczesny świat.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!