Wycieczka dydaktyczna do Potulic. Młodzież poznaje historię regionu

fot. ZSCKR w Samostrzelu
20 maja uczniowie kl. I HTL i kl. I FT udali się# na wycieczkę dydaktyczną do Potulic- miejscowości o bogatej historii, ściśle związanej z postacią hrabiny Anieli Potulickiej.
Celem wyjazdu było przybliżenie młodzieży historii regionu, rozwijanie postaw patriotycznych poprzez bezpośredni kontakt z miejscami upamiętniającymi ważne wydarzenia z przeszłości oraz zapoznanie z życiem i działalnością jednej z najbardziej zasłużonych postaci dla lokalnej społeczności.
Podczas wycieczki uczniowie zwiedzili dawny pałac Potulickich, który za czasów hrabiny był centrum życia kulturalnego i społecznego regionu. Odwiedzili także kaplicę pałacową, gdzie hrabina została pochowana. W trakcie zwiedzania pani dyrektor Zespołu Szkolno- Przedszkolnego w Potulicach przybliżyła historię życia hrabiny i jej działalność charytatywną. Wyjaśniła także, dlaczego szkoła w Potulicach nosi imię „Dzieci Potulic”. Uczniowie poznali również historię obecnego więzienia, które początkowo funkcjonowało jako obóz przesiedleńczy dla Polaków wysiedlonych z terenów wcielonych do III Rzeszy, a później jako miejsce przymusowej pracy oraz przetrzymywania dzieci i dorosłych.
Wycieczka okazała się ważnym doświadczeniem edukacyjnym i emocjonalnym. Uczestnicy zgodnie podkreślali, że poznanie historii „tu, gdzie się wydarzyła” pomaga lepiej zrozumieć przeszłość i buduje wieź z miejscem, w którym się żyje.
Materiał: Damian Poniewierski / ZSCKR w Samostrzelu
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria











Czytaj również
- Uczniowie zdobyli praktyczne umiejętności. Warsztaty hotelarzy
- Patronat nad klasami hotelarskimi. Współpraca z pałacem
- Ogólnopolskie dyktando o pióro ministra. Puchar dla ZSCKR Samostrzel
- Sukces w Gdańsku. Uczennice z Samostrzela wygrały prestiżowy konkurs!
- Do szkoły zawitał teatr. Przedstawienie przypadło do gustu
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Critical Knowledge Exchange. Szkolenie z udziałem ponad 100 żołnierzy

W Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej trwa obecnie# kurs Critical Knowledge Exchange organizowany we współpracy z insturktorami Gwardii Narodowej Stanu Illinois. W przygotowanych szkoleniach udział bierze ponad 100 Terytorialsów z terenu całego kraju.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)Przygotowania do bezpiecznych wakacji. Nie zabraknie kontroli

W siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej# w Bydgoszczy odbyła się narada pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej pionu higieny dzieci i młodzieży w województwie kujawsko-pomorskim. Spotkanie miało na celu omówienie przygotowania służb do sezonu wakacyjnego. Pracownicy, jak co roku, będą realizować kontrole zorganizowanych form wypoczynku dzieci, młodzieży i dorosłych oraz obiektów użyteczności publicznej.
(czytaj więcej)