Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

Ciekawostki

22 maja 2020 4

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
14 maja 2020 1

Posiłki w diecie bezglutenowej. Co można jeść, a czego trzeba unikać?

Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu, a także chorujące na celiakię zmagają się #z trudnościami w przygotowywaniu posiłków, które będą dla nich bezpieczne. W ich codziennej diecie wiele produktów jest zabronionych, a nawet ich znikoma ilość w posiłku może poważnie zaszkodzić. Co można jeść, a czego bezwzględnie trzeba unikać w diecie bezglutenowej?

(czytaj więcej)
03 maja 2020 0

Sezon grillowy czas zacząć. Mamy dla Was kilka niebanalnych przepisów

Można lubić eleganckie restauracje, których wystrój potrafi zachwycić, a posiłek wymaga #założenia strojów wieczorowych. Można też kolekcjonować ozdobną porcelanę i kompletować zastawy, które są wyciągane z kredensu tylko na specjalne okazje. Gdy jednak zaczyna robić się ciepło, najbardziej kuszące wydaje się przygotowywanie grillowanych przekąsek na ruszcie. Do wyboru mamy zarówno grill klasyczny, jak i ten elektryczny. Nic tak nie zaostrza apetytu, jak świeże powietrze – nawet to w przydomowym ogródku!

(czytaj więcej)
08 kwietnia 2020 5

Pandemie na przestrzeni wieków . O chorobach, których już nie pamiętamy

W marcu Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła pandemię wirusa SARS-CoV-2. Dla #współczesnego społeczeństwa to nowa sytuacja, jednak ludzie na przestrzeni wieków znacznie częściej doświadczali plagi chorób zakaźnych. Ratunek niósł postęp medycyny - w szczególności rozwój wakcynologii. Dziś znów czekamy na szczepionkę, dzięki której uda się opanować pandemię.

(czytaj więcej)
25 marca 2020 0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
20 marca 2020 0

Komiksy, które uczą i przybliżają wyjątkowe postacie

Bydgoszczanin, który złamał kod Enigmy, kapelan „Solidarności” czy gwiazda polskiego kina międzywojennego# to tylko niektórzy bohaterowie komiksów przygotowanych na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego.

(czytaj więcej)
19 marca 2020 1

Ciekawostki, kolorowanki i układanki. Propozycja dla dzieci i młodzieży

Wirtualna wycieczka po kujawsko-pomorskich parkach krajobrazowych, podróż po #regionie śladem Fryderyka Chopina, ciekawostki o zabytkach i atrakcjach turystycznych, a także quizy, kolorowanki i układanki – nauka poprzez zabawę to nasza propozycja dla dzieci i młodzieży szkolnej pozostających w domach ze względu na epidemię. Gry edukacyjne udostępniamy na stronie internetowej gry.kujawsko-pomorskie.pl

(czytaj więcej)
28 lutego 2020 0

Higiena w kuchni to coś więcej niż czyste ręce. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

O higienie przygotowania i spożywania posiłków uczymy się już od najmłodszych lat. #Czyste ręce, dokładnie umyte warzywa i owoce, sprawdzanie daty przydatności do spożycia – to podstawowe zasady higieny w kuchni. Jednak to nie wszystko, o czym powinniśmy pamiętać. Dietetyk podpowiada, na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas przygotowania i spożywania posiłków.

(czytaj więcej)
29 stycznia 2020 0

Pielęgnacyjne vademecum noworodka. Sprawdź, o czym warto pamiętać

Codzienna opieka nad dzieckiem dostarcza rodzicom wielu okazji do obserwacji oraz #stymulacji wielozmysłowej. Skóra noworodka choć wrażliwa i delikatna z chwilą narodzin jest już w zupełności gotowa do tego, żeby funkcjonować poza organizmem matki. O pielęgnacji, nie tylko w dbaniu o higienę, ale także wspaniałej okazji do bliskości i budowaniu więzi pomiędzy rodzicami i dziećmi mówi położna Jolanta Marat Ignaczak, ambasadorka kampanii „Położna na medal”.

(czytaj więcej)
16 stycznia 2020 2

Bydgoszcz walczy o tytuł Najlepszego Europejskiego Celu Podróży

Bydgoszcz to jedyne polskie miasto nominowane do udziału w prestiżowym konkursie #o tytuł -Najlepszy Europejski Cel Podróży 2020 (European Best Destination 2020), o który ubiegają się m.in. Praga, Madryt, Wiedeń czy Rzym.

(czytaj więcej)
12 stycznia 2020 21

Twój pies, twój obowiązek i twoja… kupa. Sprzątasz po swoim pupilu? (sonda)

Pies to nie tylko radość, ale przede wszystkim obowiązek. Niestety, jak człowiek czworonóg #nie wypróżni się do klozetu i nie posprząta po sobie. Zadanie to należy do właściciela, a z tym jest często spory problem.

(czytaj więcej)
08 stycznia 2020 14

Tej pracy nie można traktować jak każdej innej. Wybrano położne na medal!

31 grudnia ub.r. zakończyła się 6. edycja ogólnopolskiego konkursu "Położna na medal", #w którym przez 9 miesięcy (od kwietnia do grudnia) można było głosować na najlepsze położne w kraju. Najlepszą położną została Janina Frączek z Krosna, a tytuł najlepszej położnej w województwie kujawsko-pomorskim zdobyła Mirosława Rutkowska z Brodnicy. W konkursie wzięło udział 519 położnych.

(czytaj więcej)
31 grudnia 2019 2

Sylwester 2019/2020… te przekąski zrobisz w mig!

Przygotowania do szampańskiej zabawy czas zacząć!# Najlepiej razem z przepisami od szefa kuchni Knorr. Przyjęcie sylwestrowe w domu może być równie udane, jak bankiet w ogromnej sali balowej. Wystarczy odpowiednie towarzystwo, przebojowa muzyka, kolorowe dekoracje i pyszne przekąski. Niech będą przyjemną odmianą po bożonarodzeniowych, obfitych posiłkach.

(czytaj więcej)
24 grudnia 2019 6

Dlaczego karp i kapusta? Skąd 12 potraw? Sprawdzamy symbolikę wigilijnej kolacji!

Zgodnie z tradycją na wigilijny stół powinniśmy przygotować 12 potraw. Ich liczba nie jest #wcale przypadkowa. Także to, co znajdzie się na świątecznej kolacji ma ściśle określone znaczenie oraz symbolikę. Co zatem oznacza karp czy barszcz na wigilijnym stole? Sprawdźmy.

(czytaj więcej)
24 grudnia 2019 1

Puste miejsce przy stole. Naprawdę na kogoś czeka?

Wolne miejsce przy stole to jedna z najpopularniejszych bożonarodzeniowych tradycji w Polsce. Ale czy jest to na pewno respektowana tradycja? Czy każdy wpuściłby do swojego domu obcą, ale potrzebującą osobę? Zastanawialiście się nad tym?

(czytaj więcej)
23 grudnia 2019 0

5 sposobów na zwiększenie bezpieczeństwa wokół domu

Przestrzeń przydomowa wymaga szczególnej uwagi podczas zimy. Aby zapewnić bezpieczeństwo poruszania się# po niej w czasie mrozów czy opadów śniegu warto zadbać o nią na kilka sposobów. Dzięki temu unikniemy niebezpiecznych poślizgnięć i bolesnych upadków, które nierzadko skończyć się mogą złamaną nogą lub ręką. Podpowiadamy na co zwrócić szczególną uwagę przygotowując otoczenie domu na zimę.

(czytaj więcej)
21 grudnia 2019 2

Aż 73% Polaków stresuje się świętami. Wyniki badania

Gorączka przygotowań, gonitwa za prezentami, niezadowolenie bliskich z otrzymanych upominków# powoduje, że aż 73% Polaków odczuwa zdenerwowanie towarzyszące nadchodzącym świętom. Serwis Prezentmarzeń realizując badanie „Emocje Polaków podczas świąt” sprawdził co psuje nam najbardziej ich wyjątkową atmosferę oraz jakich sytuacji chcielibyśmy uniknąć w przygotowaniach i przy wigilijnym stole.

(czytaj więcej)
18 grudnia 2019 0

Bezpieczna podróż na święta? Sprawdź, czym jedziesz

Dokładnie za tydzień Wigilia Bożego Narodzenia, ale wielu z nas już pod koniec # tego tygodnia rusza w trasę do najbliższych. Zadbajcie (przez internet) o to, by była bezpieczna.

(czytaj więcej)
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)