Dziś mamy 1 grudnia 2023, piątek, imieniny obchodzą:

Gotuj z nami

27 listopada 2023 2

Kultowe danie doczekało się swojego dnia. Święto placka ziemniaczanego

W listopadzie obchodzimy święto placka ziemniaczanego. Nic dziwnego, że to wręcz kultowe danie# doczekało się swojego dnia w kalendarzu świąt nietypowych. Smażony na oleju lub wypiekany na blasze, na jeden gryz lub wielkości całej patelni, saute lub obficie polany sosem – jak kraj długi i szeroki, każdemu z nas na hasło „placek ziemniaczany” jawi się przed oczami zupełnie inny, ukochany przysmak. Gotowi, by przyjrzeć się z bliska wszystkim odsłonom chrupiącego jubilata? Zaczynamy.

(czytaj więcej)
25 listopada 2023 0

Przepisy na rozgrzewające dania. Jesienne gotowanie

Gdy za oknem listopadowa plucha, aż chce się wziąć do ręki #miseczkę gorącej, gęstej, aromatycznej zupy i zaszyć pod kocem przy akompaniamencie deszczu, stukającego o szyby. Nie mniej przyjemne staje się kulinarne eksperymentowanie w ciepłej od parujących garnków kuchni, wypełnionej aromatami rozgrzewających przypraw. W listopadzie świeże warzywa ustępują miejsca kiszonkom, a w kuchni zaczyna dominować aromat leśnych grzybów. Na straganach królują wielokolorowe warzywa korzeniowe i różnego rodzaju kapusty. Ich delikatnie słodkawy smak stanowi doskonałą bazę potraw, przyjemnie otulających nasz żołądek. Gotowi, by poznać kilka z nich?

(czytaj więcej)
13 listopada 2023 1

Przepis na naleśniki po tajsku. Jakimi dodatkami można urozmaicić danie?

Można powiedzieć, że w Polsce naleśniki na stałe wpisały się #w narodowe menu. Ale nie tylko w naszym kraju cieszą się popularnością. Wszędzie na świecie przyrządza się różne wersje naleśników, w zależności od kultury, tradycji i dostępności składników. Dziś przybliżymy tajniki przyrządzania naleśników po tajsku. Czym się różnią a co mają wspólnego ze znanymi nam naleśnikami? Zapraszamy do kulinarnej podróży.

(czytaj więcej)
07 listopada 2023 4

Zaskocz gości w andrzejkowy wieczór. Postaw na azjatyckie smaki

Andrzejki to typowo polskie święto, które celebrujemy od wielu lat. Ma korzenie w wierzeniach #ludowych i związane jest z wróżbami oraz przepowiadaniem przyszłości. Dla wielu z nas świętowanie Andrzejek to przede wszystkim pretekst do dobrej zabawy w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Zachęcamy więc, by tym razem zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym, stawiając na azjatyckie smaki.

(czytaj więcej)
30 października 2023 0

Wędliniarski placek drwala. Sycąca przekąska na jesień

Kiedy za oknem coraz chłodniej, mamy większą ochotę# na sycące i dające dużo energii jedzenie. Polecamy przepis na wspaniałą przekąskę, która może też pełnić funkcję pełnoprawnego obiadu. Jego podstawę stanowią aromatyczna szynka i kiełbasa, które idealnie komponują się z delikat-nym ciastem filo.

(czytaj więcej)
26 października 2023 2

Jesienią na stołach króluje dynia. Wypróbuj pięć sprawdzonych przepisów

Dynia jest niekwestionowanym symbolem jesieni. Oprócz oczywistych walorów #kulinarnych, ceniona jest także za swoją różnorodność i estetykę. Wraz z końcem października oddajemy jej należny szacunek, czyniąc z niej główną bohaterkę święta Halloween, które zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Zobacz, jak za pomocą delikatnej w smaku dyni możesz oczarować swoich gości i zwabić do swojej kuchni wyłącznie dobre duchy.

(czytaj więcej)
18 października 2023 0

Jesienne gotowanie. Bogactwo warzyw korzeniowych i kapustnych

Jesienią często zaszywamy się tam, gdzie jest nam najlepiej – we własnym# domu. Natura również zwalnia tempo i po okresie wydania plonów, sama zbiera siły na kolejne miesiące intensywnej pracy. W zamian oferuje nam bogactwo różnego rodzaju warzyw korzeniowych i kapustnych, z których możemy przygotować wiele odżywczych, regeneracyjnych i sycących posiłków. My również nie bójmy się zwolnić tempa i dzięki kilku naszym wskazówkom spokojnie oddaj się codziennemu rytuałowi uważnego gotowania z wykorzystaniem październikowych darów natury.

(czytaj więcej)
14 października 2023 0

Zapiekanka czy zupa? Przepisy na rozgrzewające dania w jesienne dni

Gdy temperatura powietrza na zewnątrz spada, a drzewa zaczynają gubić liście#, często obniża się także poziom naszej życiowej energii. Marzymy jedynie o tym, by otulić się ciepłym kocem, zapaść w głęboki sen i obudzić dopiero na wiosnę. Niestety, codzienne obowiązki zmuszają nas do nieustającej aktywności i aby temu sprostać, potrzebujemy dobrej jakości paliwa. W tekście podpowiadamy co jeść, by dostarczać sobie energii oraz jak dzięki jedzeniu zapewnić sobie wartościową regenerację. Zdradzamy także jak przyprawiać jesienne dania, by otulały nas od środka.

(czytaj więcej)
10 października 2023 10

Środki dla gmin za frekwencję. Wsparcie dla KGW, na orkiestrę i sport

Gminy liczące do 20 tysięcy mieszkańców, w których ponad #60 proc. uprawnionych weźmie udział w zbliżających się wyborach parlamentarnych, mogą otrzymać dodatkowe wsparcie. O jego formach informowali dziś podczas konferencji prasowej minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus, minister sportu i turystyki Kamil Bortniczuk oraz wojewoda mazowiecki Tobiasz Bocheński.

(czytaj więcej)
10 października 2023 0

Światowy Dzień Kartofla. Pięć sposobów na danie z ziemniaka

Skromny w swoim wyglądzie, a jednak niezwykle wszechstronny w smaku# i zastosowaniu – oto ziemniak w całej okazałości. Nie ma w Polsce rejonu, w którym nie znano by tego warzywa. Mało tego, to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Dziś zachęcamy, by spojrzeć na niego inaczej i wykorzystać jego zdolność do przeistaczania się w różnorodne kulinarne dzieła sztuki. Udowadniamy na co najmniej 5 sposobów, że ziemniak to prawdziwy światowiec wśród warzyw.

(czytaj więcej)
29 września 2023 0

Przepis na królewskie leczo. Potrawa z sezonowych warzyw

Leczo to jedna z ulubionych potraw serwowanych #latem i wczesną jesienią. Podobnie jak w przypadku bigosu – ilu kucharzy, tyle jest wariantów jego wykonania. Poniżej przedstawiamy autorską wariację przepisu, w którym nie zabrakło ani sezonowych warzyw, ani wyśmienitych wędlin.

(czytaj więcej)
21 września 2023 0

Pełnowartościowy posiłek dla dziecka. Kanapki pełne witamin

Dietetycy alarmują – to nie jest opcjonalne rozwiązanie: dzieci w wieku# szkolnym powinny codziennie zjadać zarówno pierwsze, jak i drugie śniadania. Pełnowartościowe posiłki spożywane podczas szkolnej przerwy dostarczają energii niezbędnej do pracy umysłowej i zabawy, a także są podstawą dobrego samopoczucia, nawet gdy przybywa szkolnych obowiązków. Najważniejszą zasadą w diecie dziecka jest zachowanie maksymalnej różnorodności, a nic nie pomieści w sobie więcej niż ... kanapka. Czy klasyczna kanapka musi oznaczać nudne śniadanie? Jak skomponować kanapki atrakcyjne dla najmłodszych? I czy zwykła kanapka może nas czymś zaskoczyć? Sprawdzamy.

(czytaj więcej)
14 września 2023 1

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący, rozpływający się żółty ser# – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
02 września 2023 3

Co najlepsze na śniadanie do szkoły? Alternatywa dla kanapek

Rok szkolny za pasem. Wielu rodziców zastanawia się, co przygotowywać dziecku# na drugie śniadanie. Sami też chcieliby jeść na lunch posiłki, które nie tylko zaspokoją głód, ale również dostarczą organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Idealną opcją w obu przypadkach może się okazać bento. Dowiedz się, czym dokładnie jest i dlaczego bento sprawdza się znakomicie zamiast tradycyjnych kanapek – zarówno w pracy, w szkole, jak i w podróży.

(czytaj więcej)
24 sierpnia 2023 5

Słodkie makaroniki można przygotować samemu. Cukierniczy przysmak

Makaroniki to ciasteczka nierozerwalnie kojarzone z #Paryżem. I chociaż ten słodki smakołyk wcale nie powstał nad Sekwaną, to każdy turysta odwiedzający stolicę Francji chce ich spróbować. Dzięki naszemu przepisowi będziecie mogli stworzyć ten cukierniczy przysmak u siebie w domu!

(czytaj więcej)
21 sierpnia 2023 0

Zaskocz domowników. Wyczaruj z parówek wyjątkowe danie

Parówka to wędlina bardzo popularna i chętnie jedzona, szczególnie przez dzieci. #Najczęściej podawana jest w formie gotowanej, ale niekiedy warto dla odmiany przygotować ją w nieco inny sposób i zaskoczyć domowników lub gości. Sprawdźcie nasze propozycje!

(czytaj więcej)
18 sierpnia 2023 1

Przepisy na domowy fast-food. Pomysły na szybki i smaczny posiłek

Ociekające tłuszczem frytki, hamburgery z mięsem niewiadomego pochodzenia czy zapiekanki #faszerowane produktami „seropodobnymi” – tak, jeszcze do niedawna, prezentowała się czołówka najbardziej popularnych „fast-foodów”. I choć z biegiem lat jakość tego typu produktów serwowanych w przydrożnych budkach, barach i restauracjach znacznie się poprawiła, znacząco wydłużył się czas przygotowywania posiłków, a ich cena ostro poszła znacząco w górę. Znalezienie miejsca, gdzie można zjeść „szybko, tanio i zdrowo” zaczęło graniczyć z cudem, dlatego Polacy z pokorą wrócili do swoich kuchni, gdzie szybko odkryli, że przygotowanie pełnowartościowych dań z naturalnych składników nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Wystarczy kilka sprawdzonych patentów.

(czytaj więcej)
19 lipca 2023 1

Przepis na udane wesele. Co powinno znaleźć się na stole?

Smaczne jedzenie, wystarczająca ilość alkoholu i dobra muzyka – przepis na udane wesele wydaje się #banalnie prosty. Niestety, to właśnie komponowanie idealnego menu weselnego najczęściej spędza sen z powiek młodej parze. Co powinno znaleźć się na stole weselnym? Jakie dania weselne łączą tradycję z nowoczesnością? Czy jesteśmy w stanie zadowolić wszystkich gości? Warto posłuchać kilku sprawdzonych rad.

(czytaj więcej)
0

"Aktywny Dzisiaj dla Zdrowia w Przyszłości". Nowa edycja programu

W 2024 roku ruszy kolejna edycja programu WF z AWF#. Inicjatywa jest realizowana we współpracy Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Na realizację zadania przeznaczymy blisko 30 mln zł. Projekt jest poświęcony szeroko rozumianej profilaktyce prozdrowotnej.

(czytaj więcej)
0

Znaczny wzrost liczby studentów z Ukrainy. Najnowszy raport OPI

Ośrodek Przetwarzania Informacji (OPI) opublikował #na portalu RAD-on najnowszy raport „Cudzoziemcy na uczelniach w Polsce”. Publikacja ta zawiera dane za rok akademicki 2022/2023. Tym razem najnowszą edycję raportu ekspertki i eksperci z Laboratorium Baz Danych i Systemów Analityki Biznesowej w OPI uzupełnili o dodatkowy rozdział dotyczący studentów z Ukrainy. Agresja Rosji na naszego sąsiada spowodowała wzrost liczby ludności pochodzenia ukraińskiego w Polsce, co wpłynęło także na zainteresowanie cudzoziemców ofertą edukacyjną polskich uczelni. W roku akademickim 2022/2023 liczba studentów z Ukrainy wzrosła aż o ponad 12 119 osób. Jest ich już obecnie 48 150 osób.

(czytaj więcej)
0

Nowe paliwo na stacjach benzynowych. Zmiany od 1 stycznia

Od 1 stycznia 2024 r. na stacjach paliw w Polsce będzie wprowadzane sukcesywnie nowe paliwo# - benzyna silnikowa 95-oktanowa z zawartością do 10% biokomponentów – tzw. E10. Benzyna silnikowa E10 zastąpi na stacjach paliw benzynę E5 o liczbie oktanowej 95. Benzyna silnikowa E5, która zostanie zastąpiona benzyną E10, zawiera maksymalnie do 5% objętościowo biokomponentów (bioetanolu), podczas gdy benzyna E10 będzie zawierała maksymalnie do 10% objętościowo biokomponentów. Ta zmiana nie wymaga dodatkowych działań od większości właścicieli pojazdów. W dokumentach pojazdu lub na klapie wlewu paliwa w samochodzie powinno znajdować się charakterystyczne oznaczenie E10 – potwierdzające dostosowanie samochodu do nowego paliwa. Właściciele starszych pojazdów powinni sprawdzić, czy ich pojazdy są dostosowane do tankowania nowego paliwa.

(czytaj więcej)
0

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa. Podsumowanie wsparcia

Program Operacyjny #Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ), współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD) to łącznie 9 Podprogramów realizowanych w latach 2014-2023.

(czytaj więcej)