Nabór wniosków zakończony. Ilu pszczelarzy ubiega się o wsparcie?

fot. freepik
Zakończył się tegoroczny nabór wniosków #o przyznane pomocy do przezimowanych rodzin pszczelich. Ze wstępnych statystyk wynika, że o wsparcie ubiega się ponad 41 tys. pszczelarzy.
O dofinansowanie do przezimowanych rodzin pszczelich mogli ubiegać się hodowcy pszczół, którzy prowadzą działalność nadzorowaną i są wpisani do rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii i ewidencji producentów Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W sumie złożyli w tym roku ponad 41 tys. wniosków – najwięcej na Lubelszczyźnie, w Małopolsce i na Podkarpaciu. Ostateczne dane mogą się zmienić, ponieważ wnioski można był wysyłać także rejestrowaną przesyłką pocztową.
Stawka dofinansowania to – tak jak w poprzednim roku – 50 zł do każdej przezimowanej rodziny pszczelej, a pula środków zarezerwowanych na tę pomoc wynosi 80 mln zł. Wsparcie udzielane jest w formule pomocy de minimis w rolnictwie.
O zwrot wydatków poniesionych na utrzymanie pszczół w okresie bezpożytkowym można się było ubiegać już po raz piąty - wnioski były przyjmowane od 1 kwietnia do 31 maja 2025 r. Zainteresowanie z roku na rok rosło (z 23,3 tys. osób w 2021 r. do 44,3 tys. w 2024 r.). Dotychczas w ramach tego wsparcia pszczelarze otrzymali 198 mln zł.
Źródło: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Czytaj również
- Składka w III kwartale. Ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie
- Program Rozwoju Obszarów Wiejskich. Pamiętaj o trzech datach
- Światowy Dzień Mięsa. Różne programy wsparcia dla producentów
- Dofinansowanie zakupu czystorasowych byków. 5 tys. od buhaja
- Kontrole zakończone. Decyzja Zespołu Zarządzania Kryzysowego
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.
(czytaj więcej)
Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad
Pszczelarz, w dniu 04-06-2025 10:27:49 napisał:
odpowiedz
Js, w dniu 05-06-2025 08:33:45 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!