Dziś mamy 8 czerwca 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

08 czerwca 2025

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

fot. GIS

fot. GIS

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.

Wszystkie podmioty zaangażowane w łańcuch dostaw żywności — producenci, przetwórcy, przewoźnicy, sprzedawcy detaliczni, restauracje i konsumenci — opierają się na uniwersalnym stosowaniu dobrych praktyk, uzgodnionych procesów i standardów, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności jest organizowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), razem ze Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Każdy jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność rządów, producentów i konsumentów. Każdy ma swoją rolę do odegrania od gospodarstwa do stołu, aby zapewnić, że spożywana przez nas żywność jest bezpieczna i nie spowoduje szkód dla naszego zdrowia. Poprzez Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, WHO podejmuje wysiłki, aby włączyć bezpieczeństwo żywności do głównego nurtu porządku publicznego i zmniejszyć obciążenie chorobami przenoszonymi drogą pokarmową na całym świecie.

Kampania #Safe2Eat 2025

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego krajowi partnerzy w całej Europie rozpoczynają tegoroczną edycję kampanii, charakteryzującą się jeszcze szerszym zasięgiem i zapewnianiem konsumentom jasnych, opartych na nauce informacji na temat bezpieczeństwa żywności. W tym roku kampania obejmuje 23 kraje, w porównaniu z 18 w 2024 roku, co stanowi istotny kamień milowy w realizacji jej kluczowego celu, jakim jest pomoc większej liczbie mieszkańców i mieszkanek Europy w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych.

Opierając się na zeszłorocznych osiągnięciach, w 2025 roku organizatorzy kampanii #Safe2Eat będą zwiększać jej oddziaływanie poprzez:

  • Rozszerzenie zasięgu na 23 kraje, w tym pięć nowych krajów biorących udział w działaniach, zwiększanie zasięgu działań i zaangażowania w całej Europie.
  • Zwrócenie uwagi na kluczowe obawy konsumentów dotyczące bezpieczeństwa żywności, takie jak rola nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności, znaczenie czytelnego oznaczania produktów oraz korzyści płynące z ograniczenia marnowania żywności.
  • Zwiększenie dostępności informacji na temat bezpieczeństwa żywności dzięki nowym i łatwym do zrozumienia materiałom dostosowanym do różnych grup demograficznych i kontekstów kulturowych.

Zapraszamy do śledzenia kampanii. W mediach społecznościowych znajdziecie ją, wpisując: #Safe2EatEU

Więcej informacji o Międzynarodowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności

Więcej informacji o kampanii

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Oceń artykuł: 5 5

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Roman , w dniu 08-06-2025 11:54:25 napisał:

    Pozdrawiam serdecznie najbardziej krzykliwą kobietę z ulicy dworcowej w Nakle która zaczepia ludzi i prosi o pieniądze na chude piwo.Mieszkańcy jak tam możecie spać Policja oraz MOPS nie mogą z tą alkoholiczką zrobić porządku Jeżeli jest chora to na przymusowe leczenie na odział zamknięty

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

KOBIZE
500PLN
Konstrukcje stalowe
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.

(czytaj więcej)
0

Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.

(czytaj więcej)