Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

17 września 2019

Podsumowanie wakacji. Mniej wypadków na przejazdach kolejowych

fot. archiwum

fot. archiwum

Mniej wypadków na przejazdach kolejowo-drogowych w wakacje, to mniej zmian w # kursowaniu pociągów.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podsumowały wakacyjną kampanię dla zwiększenia bezpieczeństwa. Przez dwa miesiące wykorzystanie informacji z żółtych naklejek pozwoliło w ponad 50 sytuacjach zapobiec tragediom na przejazdach.

W tegoroczne wakacje, w lipcu i sierpniu na przejazdach kolejowo-drogowych było mniej o 21 zdarzeń w porównaniu do 2018 r. W 30 wakacyjnych zdarzeniach najczęstszymi błędami było: ignorowanie znaku stop oraz czerwonych świateł nakazujących bezwzględne zatrzymanie się, wjazdy pod opadające rogatki, omijanie slalomem półrogatek i zbyt szybka jazda powodująca taranowanie zapór. Statystyki pokazują, że 99% wszystkich zdarzeń na przejazdach wynika z niewłaściwych decyzji kierowców.

- Wprowadzone przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. dodatkowe oznakowania przejazdów kolejowo-drogowych żółtą naklejką zwiększają bezpieczeństwo w ruchu kolejowym i na drogach. Użytkownicy przejazdów otrzymali narzędzie, z którego mogą korzystać i coraz częściej reagują na potencjalne zagrożenia. Na polskiej kolei tym działaniom towarzyszą również efekty, jakie przynosi realizacja Krajowego Programu Kolejowego, więcej przejazdów z sygnalizacją i zaporami oraz wzrost liczby bezkolizyjnych skrzyżowań – powiedział Andrzej Bittel, sekretarz stanu w Ministerstwie Infrastruktury.

O 57 tragedii mniej – reakcje dzięki informacjom z żółtych naklejek PLK

Kierowcy włączają się w działania na rzecz poprawy bezpieczeństwa na przejazdach kolejowo-drogowych.

- Mniej zdarzeń na przejazdach kolejowo-drogowych to nie tylko mniej tragedii, ale także mniej zmian w podróży podczas wakacyjnych wyjazdów. W lipcu i sierpniu żółte naklejki, dzięki zawartym na nich informacjom, umożliwiły prawie 1800 reakcji.

W 57 przypadkach kolejarze wstrzymali ruch pociągów zapobiegając prawdopodobnym tragediom – powiedział Marek Olkiewicz wiceprezes PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. dostrzegają, że coraz więcej osób nie tylko wie, ale także korzysta z żółtych naklejek. W zeszłoroczne wakacje kierowcy skorzystali z żółtych naklejek 187 razy w tegoroczne dziesięć razy więcej - prawie 1800 razy. W wakacje 2018 r. w 9 przypadkach kolejarze wstrzymywali ruch pociągów, w tegoroczne 57 razy, a 87 ograniczali prędkość pociągów.

System żółtych naklejek na przejazdach kolejowo-drogowych wykorzystujemy ponad rok. Naklejki mają trzy podstawowe dane: indywidualny numer przejazdu kolejowo-drogowego, numer alarmowy 112, numery „awaryjne”. Dane są na słupku rogatki lub wewnętrznej stronie krzyża św. Andrzeja.

Ulotki, instrukcje i rozmowy z kierowcami w wakacyjne piątki

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. we wszystkie wakacyjne piątki organizowały dodatkowe akcje na przejazdach kolejowo-drogowych. Kolejarze wraz z funkcjonariuszami Straży Ochrony Kolei i policją rozdawali ulotki i materiały dydaktyczne kierowcom, rowerzystom i pieszym.

Były kontrole i instrukcje, jak bezpiecznie pokonywać skrzyżowania z torami. Podczas 573 akcji, rozdano 50 tysięcy ulotek. 431 kierowców zostało pouczonych, było 110 mandatów.

Od początku roku na przejazdach kolejowo-drogowych doszło do 132 zdarzeń, w których śmierć poniosły 44 osoby, a 16 zostało rannych. W tym samym okresie 2018 roku doszło do 148 zdarzeń, w których śmierć poniosło 35 osób, a 26 zostało rannych.

W przypadku zagrożenia na terenie kolejowym poinformuj Straż Ochrony Kolei!

Kampania społeczna PLK – #BezpiecznyPrzejazd

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. od 2005 roku prowadzą kampanię społeczną Bezpieczny przejazd – "Szlaban na ryzyko!". Głównym celem jest ograniczanie niebezpiecznych zdarzeń na przejazdach. Więcej informacji na bezpieczny-przejazd.pl.

materiał: Mirosław Siemieniec/Rzecznik prasowy PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Oceń artykuł: 4 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Drukarka filskalna Novitus DEONe
2290 nettoPLN
Meble łazienkowe
Meble łazienkowe
Sypialnia - jasny dekor i ryflowane uchwyty
Meble systemowe w kolorze Biały Uni Mat / Biały Mat
Kwasy...
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)